wtorek, 25 października 2016

Jajko zapiekane w awokado



Świetne danie na śniadanie!
Kurcze nawet rymować zaczynam :)
Jedno z lepszych połączeń awokado + jajko, przygotowane, nie powiem w bardzo imponującej formie :)

Robi wrażenie na jedzących.
Danie łatwe i szybkie w wykonaniu.
...ale kilka ważnych uwag
a. awokado musi być w miarę duże
b. jajka muszą być małe
c. jedno awokado + 2 jajka to porcja na osobę  bo po połowie takiej porcji nawet ja czułam mały niedosyt.

Zachęcam do wykonania :)

Składniki dla 2 osób:
  • 2 sztuki dużego awokado
  • 4 małe jajka 
  • 6-8 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej
  • tarty cheddar
  • sól, pieprz, papryka ostra lub słodka (wedle preferencji)
  • szczypior

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200*C.

Awokado myjemy i suszymy. Przekroić na pół, usunąć pestkę. Nieco wydrążyć środek za pomocą łyżeczki, tak aby w otwór zmieściło się całe jajko. Odłożyć.

Szynkę parmeńską pokroić w kwadraciki i podsmażyć na suchej patelni, zestawić z ognia.

Awokado ułożyć na miseczkach żaroodpornych lub formie na muffiny - będzie stabilnie się trzymać i będziemy je tak piec.

Wnętrze awokado posolić, popieprzyć, oprószyć papryką, posypać częścią podsmażonej szynki (część pozostawić do posypania wierzchu) wbić po 1 jajku, następnie ponownie posypać szynką a na nią tarty cheddar.

Wstawić do piekarnika i zapiekać 10-15 minut, do czasu aż białko się zetnie a żółtko będzie wciąż płynne.

Wyjąć z piekarnika, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Podawać z pomidorkami koktajlowymi, bułeczką lub chlebkiem.

Miłego dnia!
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz