....majówka u brata...
Dzieci potrzebują coś przegryźć... pomyślałam, że drożdżówki to całkiem dobry pomysł....
Hmmm....
...z budyniem już były, zatem upiekłam z serem :)
Smakowały przede wszystkim dorosłym, bo dzieci zajęte były zabawą :)
Doskonałe w smaku, ciasto idealne, nada się do innych nadzień także budyniu,owoców czy maku...
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mleka
- 20 g miodu
- 2 jajka
- 500 g mąki
- 15 g drożdży suchych
- 75 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Mleko wymieszać w misce z miodem i jajkami, dodać mąkę uprzednio wymieszaną z drożdżami oraz masło i sól. Ciasto wyrabiać, najlepiej mikserem z końcówką haka, do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Pozostawić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5h.
**********
Jeśli używacie maszyny do chleba włożyć wszystkie składniki do maszyny w kolejności: mleko, miód, jajka, sól, masło, mąka drożdże i nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego.
**********
Składniki na masę serową:
- 400 g białego sera
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 żółtko
- 4 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo dokładnie rozetrzeć widelcem do dokładnego połączenia składników. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części (o wadze około 50 g każda), uformować z ich kulki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości od siebie. pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Jak nasze bułeczki już się napuszą należy przy użyciu szklanki z niewielkim dnem robić w ich środku wgłębienia dociskając dnem szklanki do samego spodu.
We wgłębienia nakładać masę serową, wyrównać.
Pozostałe białko (po żółtku w masie serowej) roztrzepać widelcem. Smarować nim brzegi bułeczek.
Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
Wyjąć po tym czasie i ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz