środa, 6 maja 2015

Drożdżówki z serem



....majówka u brata...
Dzieci potrzebują coś przegryźć... pomyślałam, że drożdżówki to całkiem dobry pomysł....
Hmmm.... 
...z budyniem już były, zatem upiekłam z serem :)

Smakowały przede wszystkim dorosłym, bo dzieci zajęte były zabawą :)

Doskonałe w smaku, ciasto idealne, nada się do innych nadzień także budyniu,owoców czy maku...



Składniki na 12 sztuk:
  • 250 g mleka
  • 20 g miodu
  • 2 jajka
  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży suchych
  • 75 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Mleko wymieszać w misce z miodem i jajkami, dodać mąkę uprzednio wymieszaną z drożdżami oraz masło i sól. Ciasto wyrabiać, najlepiej mikserem z końcówką haka, do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Pozostawić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5h.

**********
Jeśli używacie maszyny do chleba włożyć wszystkie składniki do maszyny w kolejności: mleko, miód, jajka, sól, masło, mąka drożdże i nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego.
**********


Składniki na masę serową:
  • 400 g białego sera
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo dokładnie rozetrzeć widelcem do dokładnego połączenia składników. Odstawić.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części (o wadze około 50 g każda), uformować z ich kulki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości od siebie. pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200*C.

Jak nasze bułeczki już się napuszą należy przy użyciu szklanki z niewielkim dnem robić w ich środku wgłębienia dociskając dnem szklanki do samego spodu.
We wgłębienia nakładać masę serową, wyrównać.

Pozostałe białko (po żółtku w masie serowej) roztrzepać widelcem. Smarować nim brzegi bułeczek.

Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.


Wyjąć po tym czasie i ostudzić na kratce.






Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz