niedziela, 10 maja 2015

Zapiekany omlet ze szparagami



Kolejna propozycja na podanie szparag wplecionych w dobre danie w połączeniu z jajkami...
Idealna propozycja na śniadanko, kolację czy ciepłą przekąskę w ciągu dnia.

Wystarczy kilka składników, szparagi, naczynie żaroodporne i piekarnik :)

Zachęcam do wykonania.


Składniki dla 3-4 osób:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 10 szparag (mogą być zarówno zielone jak i białe)
  • 1 łyżka startego sera cheddar (lub podobny)
  • 1 łyżka ziół (najlepiej świeżych - tymianek, bazylia, rozmaryn)
  • sól, pieprz
  • masło
  • opcjonalnie - 4 plasterki szynki parmeńskiej lub podobnej

Przygotować niewielkie (średnica około 23 cm) naczynie żaroodporne, wysmarować je dokładnie masłem.

Szparagi umyć, ułamać zdrewniałe końce. Białe szparagi dodatkowo obrać z twardej skórki. Pokroić w kawałki 3 cm.
Szparagi należy zblanszować - zanurzyć na 1 minutę we wrzątku, następnie wyjąć i pd razu przepłukać zimną wodą.

Piekarnik nagrzać do 170*C.
Szparagi ułożyć na dnie naszego naczynia. Na szparagi ułożyć pokrojoną szynkę jeśli używamy.


Jajka wbić do miski, dodać mleko roztrzepać rózgą, dodać starty ser, zioła, posolić, popieprzyć, wymieszać. Na górę położyć kilka małych kawałków masła.
Przelać masę jajeczną do naczynia ze szparagami.

Wstawić do piekarnika i zapiekać 17 minut.

Podawać ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz