czwartek, 28 maja 2015

Polędwica ze szparagami z grilla



Sezon grillowy rozpoczęty...
Niestety w tym roku baaaardzo późno... spowodowane to było przede wszystkim brakiem naszych towarzyszy do grilla, a bez nich to  nie to samo :(
...a i pogoda nie sprzyjała na rozpalenie i posiedzenie...

No ale twardym trzeba być i sezon grill'owy rozpoczęty... 
A jak już zaczynać to  porządnie!
Na naszym grillu zawitała lubiana przez nas polędwica wieprzowa w towarzystwie przysmaku wiosny - szparag...
Polędwiczki wkładamy w zalewę, na przynajmniej 30 minut, smak jej jest powalający a w duecie ze szparagami stanowi idealne danie!

Polędwicy nie można za długo trzymać na grillu, aby jej nie wysuszyć.
Tak przygotowaną trzymamy tylko 4 minuty z każdej strony...

Zachęcam do wykonania, bo naprawdę jest baaaardzo dobra!


Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 pęczek szparagów
  • olej 
  • sól, pieprz
Polędwicę umyć, osuszyć, odkroić błony. Pokroić po skosie na około 2 cm kawałki, rozbić delikatnie.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i jeśli potrzeba obieramy. Przekrajamy na pół, odkładamy.

Przygotować zalewę:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta pieprzu cayenne
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie.
Polędwice namaczamy w zalewie i odkładamy na przynajmniej 30 minut.

Po tym czasie 2 kawałki szparag zawijamy w polędwicę i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Tak samo robimy z każdym kawałkiem polędwicy. Smarujemy polędwicę olejem.

Wkładamy na grilla i pieczemy z każdej strony po 3-4 minuty.

Podawać ze świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.


SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz