Tym razem był to pomysł Emilki na niedzielne popołudnie.
...nieco pomogłam i wspólnymi siłami wyszły nam bardzo dobre, mocno czekoladowe babeczki nadziane powidłami śliwkowymi i polane polewą czekoladową....
Idealne dla wielbicieli czekoladowych smaków...
Składniki na 12 sztuk:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 120 g masła (użyłyśmy klarowanego)
- 55 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki kakao
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru demerara
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 12 łyżeczek powideł śliwkowych
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i przyprawę korzenną przesiać do miski, odstawić.
W niewielkim garnuszku roztopić masło, zestawić z ognia i dodać czekoladę. Po chwili wymieszać, lekko przestudzić i dodać kakao, wymieszać i odstawić.
W większą miskę wbić jajka, dodać cukier i ubijać do uzyskania puszystej masy, pod koniec ubijania dodać ekstrakt waniliowy. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować.
Następnie odłożyć mikser i do masy dodawać naprzemiennie śmietanę z sypkimi produktami mieszając już tylko łyżką i tylko do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzać do 170*C.
Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Do papilotek wkładać masę do połowy wysokości, następnie na środek położyć łyżeczkę powideł i przykryć masą, wyrównać.
Muffiny włożyć do piekarnika i piec 20 minut.
Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce.
Dodatkowo do mufinnek można przygotować polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 30 g masła
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej - składniki wkładamy do miseczki, najlepiej metalowej. Miseczkę stawiamy na garnuszku z niewielka ilością gotującej się wody. Tak gotujemy i mieszamy do momentu rozpuszczenia i dobrego połączenia składników.
Polewę, po 1 łyżeczce wykładamy na muffinki i rozprowadzamy po całości.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz