poniedziałek, 11 maja 2015

Czekoladowe babeczki z powidłami



Tym razem był to pomysł Emilki na niedzielne popołudnie.
...nieco pomogłam i wspólnymi siłami wyszły nam bardzo dobre, mocno czekoladowe babeczki nadziane powidłami śliwkowymi i polane polewą czekoladową....

Idealne dla wielbicieli czekoladowych smaków...


Składniki na 12 sztuk:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 120 g masła (użyłyśmy klarowanego)
  • 55 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru demerara
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i przyprawę korzenną przesiać do miski, odstawić.

W niewielkim garnuszku roztopić masło, zestawić z ognia i dodać czekoladę. Po chwili wymieszać, lekko przestudzić i dodać kakao, wymieszać i odstawić.

W większą miskę wbić jajka, dodać cukier i ubijać do uzyskania puszystej masy, pod koniec ubijania dodać ekstrakt waniliowy. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować.
Następnie odłożyć mikser i do masy dodawać naprzemiennie śmietanę z sypkimi produktami mieszając już tylko łyżką i tylko do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzać do 170*C.

Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Do papilotek wkładać masę do połowy wysokości, następnie na środek położyć łyżeczkę powideł i przykryć masą, wyrównać.

Muffiny włożyć do piekarnika i piec 20 minut.

Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce.

Dodatkowo do mufinnek można przygotować polewę czekoladową.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 30 g masła
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej - składniki wkładamy do miseczki, najlepiej metalowej. Miseczkę stawiamy na garnuszku z niewielka ilością gotującej się wody. Tak gotujemy i mieszamy do momentu rozpuszczenia i dobrego połączenia składników.

Polewę, po 1 łyżeczce wykładamy na muffinki i rozprowadzamy po całości.

Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz