sobota, 23 maja 2015

Szparagi z szynką parmeńską



...była idea na szparagi na kolację...
Szparagi zakupione....
...a potem zastanawianie się co by tu z nich zrobić żeby było coś nowego... coś dobrego.... i coś ciekawego... :)
No i muszę przyznać, że wyszło coś iście smacznego, a do tego jakie proste i szybkie w zrobieniu!
Jedyne czego nam zabrakło to prawdziwego parmezanu, ponieważ nie było takowego w pobliskim sklepie kupiłam inny długo dojrzewający, pomimo iż sam smakował bardzo dobrze to do całego dania był zbyt delikatny.... 
Następnym razem z parmezanem koniecznie!


Składniki dla 2 osób:

  • 8 zielonych szparag
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej
  • rukola
  • Parmezan
  • sos winegret

Szparagi umyć, osuszyć. Oderwać zdrewniałe końce. 
Ugotować w garnku lub na parze przez 3-4 minuty (wkładamy na wrzątek, najlepiej tak aby główki nie były zanurzone w wodzie, przykrywamy i gotujemy 4 minuty). Od razu po wyjęciu opłukać zimną wodą.

Na talerzu układamy rukolę, rozkładamy w koło szynkę. Każdy szparag kroimy na 3 części, układamy na talerzu.

Polewamy sosem winegret i posypujemy startym parmezanem.

Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami z masłem czosnkowo-ziołowym.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz