...była idea na szparagi na kolację...
Szparagi zakupione....
...a potem zastanawianie się co by tu z nich zrobić żeby było coś nowego... coś dobrego.... i coś ciekawego... :)
No i muszę przyznać, że wyszło coś iście smacznego, a do tego jakie proste i szybkie w zrobieniu!
Jedyne czego nam zabrakło to prawdziwego parmezanu, ponieważ nie było takowego w pobliskim sklepie kupiłam inny długo dojrzewający, pomimo iż sam smakował bardzo dobrze to do całego dania był zbyt delikatny....
Następnym razem z parmezanem koniecznie!
Jedyne czego nam zabrakło to prawdziwego parmezanu, ponieważ nie było takowego w pobliskim sklepie kupiłam inny długo dojrzewający, pomimo iż sam smakował bardzo dobrze to do całego dania był zbyt delikatny....
Następnym razem z parmezanem koniecznie!
Składniki dla 2 osób:
- 8 zielonych szparag
- 6 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej
- rukola
- Parmezan
- sos winegret
Szparagi umyć, osuszyć. Oderwać zdrewniałe końce.
Ugotować w garnku lub na parze przez 3-4 minuty (wkładamy na wrzątek, najlepiej tak aby główki nie były zanurzone w wodzie, przykrywamy i gotujemy 4 minuty). Od razu po wyjęciu opłukać zimną wodą.
Na talerzu układamy rukolę, rozkładamy w koło szynkę. Każdy szparag kroimy na 3 części, układamy na talerzu.
Polewamy sosem winegret i posypujemy startym parmezanem.
Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami z masłem czosnkowo-ziołowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz