piątek, 8 maja 2015

Churros cynamonowe



W ramach uwielbienia i powodzenia jakim cieszyły się gniazdka padło, że kolejne powinny być churros :)
Churros pochodzą z Hiszpanii, są zrobione z ciasta parzonego i smażone na głębokim tłuszczu. 
W życiu nie jadłam oryginalnych więc ciężko mi porównać do oryginał...

Te nam smakowały :)
...były o smaku cynamonowym, dodatkowo obsypane cukrem z dodatkiem cynamonu. Nie były ani tłuste ani za słodkie.
Do maczania przygotowałam czekoladę ale można także podać masę kajmakową.

Wydaje mi się, że smakowały wszystkim, pojechały z nami w gości, bo bardzo szybko zniknęły...


Składniki na około 30 sztuk:
  • 360 ml wody
  • 75 g masła
  • 3 łyżki cukru demerara
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
Dodatkowo: 
  • olej do głębokiego smażenia
  • drobny cukier wymieszany z cynamonem (do obtaczania)

W garnku zagotować wodę wraz z masłem i cukrem, do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Do gorącej wody wsypać mąkę, uprzednio wymieszaną z cynamonem, wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Odstawić do ostudzenia.

Dodawać po jednym jajku, dokładnie po dodaniu miksując, dodać ekstrakt, zmiksować. Ciasto powinno być gładkie ale gęste.

Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwaiazdki.

Rozgrzać olej do temperatury 175*C, temperaturę kontrolować termometrem spożywczym lub najlepiej robić to we frytownicy.

Do rozgrzanego oleju wyciskać podłużne paski ciasta o długości około 10-12cm. Smażyć z każdej strony do złotego koloru (około 2 minut na każdą stronę). Wyjmować na ręcznik papierowy do wysuszenia z oleju.
Od razu obtaczać w cukrze wymieszanym z cynamonem, przekładać na talerz.

Sos czekoladowy:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady
Opcjonalnie: 1 łyżeczka chilli jeśli taką opcję lubimy :)

Śmietanę kremówkę podgrzać w niewielkim garnuszku prawie do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę oraz chilli. Odstawić na 2 minuty do rozpuszczenia czekolady. Po tym czasie wymieszać dokładnie. Podawać najlepiej lekko ciepłe do churros.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz