Jako, że chleby u nas to tylko na zakwasie to czemu bagietka ma nie być na zakwasie :)
Użyłam do jej przygotowania zakwasu żytniego, ale jak będziecie chcieli możecie użyć zakwasu pszennego...
A robi się go z zakwasu żytniego poprzez wymieszanie 2 łyżek zakwasu żytniego z mąką pszenną i wodą i odstawia na 12h aby mógł popracować.
Po tym czasie zakwas pszenny gotowy do użycia.
Ja wypróbowałam z żytnim przez co bagietki były bardziej razowe :)
....taka świeża bagietka jest idealna na śniadanie....
Użyłam do jej przygotowania zakwasu żytniego, ale jak będziecie chcieli możecie użyć zakwasu pszennego...
A robi się go z zakwasu żytniego poprzez wymieszanie 2 łyżek zakwasu żytniego z mąką pszenną i wodą i odstawia na 12h aby mógł popracować.
Po tym czasie zakwas pszenny gotowy do użycia.
Ja wypróbowałam z żytnim przez co bagietki były bardziej razowe :)
....taka świeża bagietka jest idealna na śniadanie....
Składniki na 2 bagietki:
- 270 g zakwasu pszennego lub żytniego
- 340 g mąki pszennej
- 5 g drożdży świeżych lub 3 g drożdży suchych
- 190 ml wody
- 6 g soli
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i za pomocą końcówki haka dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Po tym czasie ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2h.
Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na 2 części i uformować z nich bagietki. Bagietki wyłożyć albo na specjalnej formie do bagietek albo na zwykłej blasze, obie lekko wysmarowane olejem i obsypanej mąką.
Przykryć ścierką i pozostawić na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 230*C. Na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą (będziemy piec bagietki na parze).
Po wyrośnięciu bagietki naciąć żyletką lub ostrym nożem i wstawić do piekarnika, piec 20-25 minut.
Wyjąć i wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz