piątek, 22 maja 2015

De-sernik truskawkowy na jogurcie



Sernikiem to go w sumie ciężko nazwać, bo sera w nim nie wiele...
...sporo zaś jogurtu naturalnego oraz musu z truskawek, uwaga, z truskawek pieczonych...
Upieczenie truskawek daje de-sernikowi aromatyczny smak i piękny kolor...
Ponieważ truskawki na rynku jeszcze drogie a i tak miały być pieczone, użyłam zapasów z lodówki mrożonych, sprawdziły się idealnie, zostało nawet troszeczkę do późniejszego skonsumowania z jogurtem...

Na spodzie de-sernika cienka warstwa ciasta z ciasteczek, u mnie z owsianych z orzechami (zakupione w Biedronce) i powiem  szczerze, że sprawdziły się idealnie a i smakowo pasowały także idealnie.
Wierzch przyozdobiony połówkami świeżych już truskawek i bezami, upieczonymi specjalnie, zarówno w całości jak i pokruszonych.

De-sernik powinien chłodzić się w lodówce całą noc, ale ozdobienie bezami to już wykończenie przed samym podaniem.

Zachęcam gorąco gdyż jest naprawdę bardzo smaczny lekki i puszysty.



Składniki na formę 24 cm:

Składniki na spód:
  • 200 g ciastek typu digestive
  • 40 g roztopionego masła
Ciastka kruszymy na drobno - powinien wyjść konsystencji drobnego, wilgotnego piasku, ja robię to przy pomocy malaksera ręcznego używając niewielkiego naczynka do siekania. Robi to bardzo dokładnie i szybko.
Przesypujemy pokruszone ciastka do miski, dodajemy roztopione masło i bardzo dokładnie mieszamy. 

Szykujemy tortownicę o średnicy 24cm - wykładamy papierem do pieczenia. 

Na dno tortownicy wysypujemy masę ciasteczkową, wgniatamy równomiernie i dokładnie.
Podpiec przez 10 minut w temperaturze 180*C.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.


Mus truskawkowy
  • 700 - 900 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 6 łyżek brązowego cukru demerara
Truskawki świeże umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i włożyć do naczynia żaroodpornego i zasypać cukrem.
Truskawki mrożone, jeszcze zamrożone wrzucić do naczynia żaroodpornego i rozłożyć równomiernie po całości i zasypać cukrem.
Wstawić do nagrzanego (wciąż do 180*C) piekarnika i piec przez 35-40 minut.
Po tym czasie wyjąć, ostudzić i zmiksować blenderem do uzyskania musu.


Masa jogurtowa:
  • 500 g greckiego, gęstego jogurtu (musi być schłodzony)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml musu truskawkowego (przygotowanego wcześniej)
  • 100 g cukru pudru
  • 25 g żelatyny 
Do ozdoby: kilka świeżych truskawek, przepołowionych oraz bezy.

Jogurt wraz z mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Żelatynę namoczyć w małej miseczce zalewając niewielką ilością wody, do przykrycia żelatyny, odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać na palniku lub w kuchence mikrofalowej. Mieszać cały czas, podgrzewać tylko do rozpuszczenia żelatyny. W żadnym wypadku nie można zagotować żelatyny - utraci swoje właściwości.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki musu truskawkowego i wymieszać a następnie przelać do pozostałego musu, wymieszać.
Mus dodać do masy jogurtowo-serowej, dokładnie zmiksować, dodać cukier puder (uważać na ilość ze względu na słodkość truskawek) oraz nasiona z laski wanilii i wszystko razem zmiksować.

Przelać masę na wystudzony spód ciasteczkowy, wyrównać i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jak masa zacznie już nieco gęstnieć przyozdobić ciasto połówkami truskawek, wciskając je nieco w ciasto.

Bezami (całymi i pokruszonymi) przyozdobić przed samym już podaniem.


SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz