Sernikiem to go w sumie ciężko nazwać, bo sera w nim nie wiele...
...sporo zaś jogurtu naturalnego oraz musu z truskawek, uwaga, z truskawek pieczonych...
Upieczenie truskawek daje de-sernikowi aromatyczny smak i piękny kolor...
Ponieważ truskawki na rynku jeszcze drogie a i tak miały być pieczone, użyłam zapasów z lodówki mrożonych, sprawdziły się idealnie, zostało nawet troszeczkę do późniejszego skonsumowania z jogurtem...
Na spodzie de-sernika cienka warstwa ciasta z ciasteczek, u mnie z owsianych z orzechami (zakupione w Biedronce) i powiem szczerze, że sprawdziły się idealnie a i smakowo pasowały także idealnie.
Wierzch przyozdobiony połówkami świeżych już truskawek i bezami, upieczonymi specjalnie, zarówno w całości jak i pokruszonych.
De-sernik powinien chłodzić się w lodówce całą noc, ale ozdobienie bezami to już wykończenie przed samym podaniem.
Zachęcam gorąco gdyż jest naprawdę bardzo smaczny lekki i puszysty.
Składniki na formę 24 cm:
Składniki na spód:
- 200 g ciastek typu digestive
- 40 g roztopionego masła
Ciastka kruszymy na drobno - powinien wyjść konsystencji drobnego, wilgotnego piasku, ja robię to przy pomocy malaksera ręcznego używając niewielkiego naczynka do siekania. Robi to bardzo dokładnie i szybko.
Przesypujemy pokruszone ciastka do miski, dodajemy roztopione masło i bardzo dokładnie mieszamy.
Szykujemy tortownicę o średnicy 24cm - wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno tortownicy wysypujemy masę ciasteczkową, wgniatamy równomiernie i dokładnie.
Podpiec przez 10 minut w temperaturze 180*C.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Mus truskawkowy
- 700 - 900 g truskawek (mogą być mrożone)
- 6 łyżek brązowego cukru demerara
Truskawki świeże umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i włożyć do naczynia żaroodpornego i zasypać cukrem.
Truskawki mrożone, jeszcze zamrożone wrzucić do naczynia żaroodpornego i rozłożyć równomiernie po całości i zasypać cukrem.
Wstawić do nagrzanego (wciąż do 180*C) piekarnika i piec przez 35-40 minut.
Po tym czasie wyjąć, ostudzić i zmiksować blenderem do uzyskania musu.
Masa jogurtowa:
- 500 g greckiego, gęstego jogurtu (musi być schłodzony)
- 250 g serka mascarpone
- 1 laska wanilii
- 500 ml musu truskawkowego (przygotowanego wcześniej)
- 100 g cukru pudru
- 25 g żelatyny
Do ozdoby: kilka świeżych truskawek, przepołowionych oraz bezy.
Żelatynę namoczyć w małej miseczce zalewając niewielką ilością wody, do przykrycia żelatyny, odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać na palniku lub w kuchence mikrofalowej. Mieszać cały czas, podgrzewać tylko do rozpuszczenia żelatyny. W żadnym wypadku nie można zagotować żelatyny - utraci swoje właściwości.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki musu truskawkowego i wymieszać a następnie przelać do pozostałego musu, wymieszać.
Mus dodać do masy jogurtowo-serowej, dokładnie zmiksować, dodać cukier puder (uważać na ilość ze względu na słodkość truskawek) oraz nasiona z laski wanilii i wszystko razem zmiksować.
Przelać masę na wystudzony spód ciasteczkowy, wyrównać i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jak masa zacznie już nieco gęstnieć przyozdobić ciasto połówkami truskawek, wciskając je nieco w ciasto.
Bezami (całymi i pokruszonymi) przyozdobić przed samym już podaniem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz