piątek, 29 maja 2015

Łaciate babeczki



Kolejna propozycja Emilki, tym razem na urodziny babci...
Nie dość, że ładne to jeszcze dobre :)
A i wykonanie szybkie!
Czyli to co lubimy najbardziej :)

Serdecznie polecam...
Idealne do kawki na leniwe popołudnie...

Wykonałyśmy je wspólnie z Emilką, choć coś czuję że rośnie mi tu konkurencja :)



Składniki na 12 babeczek:
  • 150 g miękkiego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g + 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 20 g kakao
  • 150 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę.  Następnie dodawać jajka, jedno po drugim miksując dokładnie po każdym.
Dodać ekstrakt i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną wraz z 40 g mąki ziemniaczanej i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 20 g mąki ziemniaczanej, wymieszać, do drugiej 20 g kakao, wymieszać. 

Piekarnik rozgrzać do 160*C.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do nich nakładać po łyżeczce masy jasnej i ciemnej do 3/4 ich wysokości.

Babeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 25 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić na kratce.


Polewa czekoladowa:
  • 75 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 75 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Śmietanę wlać do niewielkiego garnuszka, podgrzać do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną czekoladę, odstawić na 2 minuty a następnie dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia czekolady i powstania gęstego i gładkiego sosu.
Jeszcze ciepłą  polewą ozdobić babeczki.


SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz