niedziela, 3 maja 2015

Babka maślana z limonką



Nareszcie udało mi się wypróbować moją nową formę....
...ale i przepis który mnie kusił już od dłuższego czasu...
Babka w smaku idealnie dopasowana, nie jest za słodka...
...nie czuć też kwaskowatości limonek... 
....ale za to połączenie maślano-limonkowe jest naprawdę doskonałe!

Sam kształt też powalający :)
Nieprawdaż?

W babce można spokojnie zamienić limonkę z pomarańczą lub dla większych wielbicieli kwaśnych smaków ze zwykłą cytryną :)
Myślę że u mnie drugie podejście będzie z pomarańczą.

Choć ta wersja z limonką jest naprawdę idealna!


Składniki:
  • 250 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka 
  • skórka otarta z 4 limonek
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 180 ml soku z limonki (u mnie 7 limonek)

Wszystkie składniki muszą byc w temperaturze pokojowej.

Sypkie składniki - mąka, proszek do pieczenia, soda oraz sól - przesiać do miski, wymieszać i odstawić.

Limonki umyć, wyszorować, sparzyć wrzątkiem.
z 4 zetrzeć skórkę i odstawić na bok, wycisnąć 180 ml soku, odstawić a bok.

Masło utrzeć na jasną puszystą masę, następnie dodawać po woli, łyżka po łyżce cukier, masa powinna być jasna i puszysta. teraz dodawać po jednym jajku, miksując po każdym bardzo dokładnie, na koniec miksowania dodać skórkę z limonki.
Do masy dodawać w 3 partiach sok z limonki na zmianę z sypkimi składnikami, po każdym dodaniu mieszać łopatką tylko do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzać do 160*C.

Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki wysypać.
Ciasto przełożyć do formy (do 3/4 jej wysokości), wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1h, do suchego patyczka.

Do ciasta można przygotować lukier limonkowy :)
Do 1 szklanki cukru pudru dodać 2-3 łyżki soku z limonki, doskładnie rozetrzeć. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodać nieco więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty odrobinę więcej soku z limonki/wody.


SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz