Nareszcie udało mi się wypróbować moją nową formę....
...ale i przepis który mnie kusił już od dłuższego czasu...
Babka w smaku idealnie dopasowana, nie jest za słodka...
...nie czuć też kwaskowatości limonek...
....ale za to połączenie maślano-limonkowe jest naprawdę doskonałe!
Sam kształt też powalający :)
Nieprawdaż?
W babce można spokojnie zamienić limonkę z pomarańczą lub dla większych wielbicieli kwaśnych smaków ze zwykłą cytryną :)
Myślę że u mnie drugie podejście będzie z pomarańczą.
Choć ta wersja z limonką jest naprawdę idealna!
Składniki:
- 250 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jajka
- skórka otarta z 4 limonek
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 180 ml soku z limonki (u mnie 7 limonek)
Wszystkie składniki muszą byc w temperaturze pokojowej.
Sypkie składniki - mąka, proszek do pieczenia, soda oraz sól - przesiać do miski, wymieszać i odstawić.
Limonki umyć, wyszorować, sparzyć wrzątkiem.
z 4 zetrzeć skórkę i odstawić na bok, wycisnąć 180 ml soku, odstawić a bok.
Masło utrzeć na jasną puszystą masę, następnie dodawać po woli, łyżka po łyżce cukier, masa powinna być jasna i puszysta. teraz dodawać po jednym jajku, miksując po każdym bardzo dokładnie, na koniec miksowania dodać skórkę z limonki.
Do masy dodawać w 3 partiach sok z limonki na zmianę z sypkimi składnikami, po każdym dodaniu mieszać łopatką tylko do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzać do 160*C.
Ciasto przełożyć do formy (do 3/4 jej wysokości), wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1h, do suchego patyczka.
Do ciasta można przygotować lukier limonkowy :)
Do 1 szklanki cukru pudru dodać 2-3 łyżki soku z limonki, doskładnie rozetrzeć. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodać nieco więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty odrobinę więcej soku z limonki/wody.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz