środa, 13 maja 2015

Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i łososiem



Jedna z lepszych zapiekanek jakie jedliśmy i pewnie nie raz jeszcze zjemy...
Naprawdę gorąco ją Wam polecam, jest baaardzo smaczna.
Kilka już razy robiłam ja z ziemniakami, ale teraz po moim zauroczeniu batatami, zrobiłam ją z batatami :)
I szczerze mówiąc jest o wiele lepsza, a słodkawy smak batatów jeszcze bardziej podkręca to danie...

Zróbcie koniecznie, szybki i łatwe do wykonania i nie wiele składników jest potrzebnych.


Składniki dla 4 osób:
  • 800 g ziemniaków lub batatów
  • 300 g łososia, może być surowy lub grillowany
  • 600 g cukinii
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 100 g sera camembert
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 30 g tartego sera parmezan lub cheddar lub podobny
  • oregano
  • sól, pieprz

Ziemniaki/bataty obrać, umyć i pokroić w plastry niewielkiej grubości. Wrzucić do garnka z wodą, zagotować i od tego momentu gotować maksymalnie 5 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz, odstawić.


Łososia umyć, usunąć ości i pokroić na kwadraty.

Cukinię umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką masła, włożyć cukinię i smażyć 2 minuty, następnie posolić, popieprzyć i dodać śmietanę, pokrojony na małe kawałki ser camembert, wymieszać. Odlać około 1/2 szklanki sosu, dodać do niego mąkę ziemniaczaną, wymieszać i przelać z powrotem na patelnię, dokładnie wymieszać, zagotować. Od razu zdjąć z ognia, dodać jajko i dokładnie i szybko wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180*C, grzałka góra i dół.

Naczynie żaroodporne (wielkości około 18x29cm) wysmarować masłem.
Ziemniaki/bataty podzielić na 3 części. Pierwszą część położyć na dnie naczynia, jeden obok drugiego, , posypać je pieprzem, na nie wyłożyć połowę cukinii, wyrównać, ponownie ułożyć ziemniaki/bataty, posypać pieprzem i ponownie cukinię. Na cukinie ułożyć kawałki łososia. Przykryć ostatnią częścią ziemniaków/batatów. Całość posypać startym serem.

Wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut. 
Po tym czasie wyjąc z piekarnika, posypać oregano i podawać.






SMACZNEGO!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz