wtorek, 7 października 2014

Zebra



To było tak naprawdę chyba pierwsze ciasto, które zrobiła Emilka, z moją niewielką pomocą.
Ciasto przygotowane na Święto Szkoły.
Ta zebra, to jedno z tych ciast, które były moimi pierwszymi ciastami jakie zrobiła  i chętnie czasami do niego wracam.
Ciasto wilgotne, dzieci je uwielbiają i za wygląd i za smak :)
My upiekłyśmy je w formie babki żeby jeszcze bardziej ładnie wyglądało...
A na górze wariacja lukru z ozdobami, ale tak naprawdę idealnie pasuje do niego mleczna lub biała czekolada na wierzch :)

Niestety nie ostał się dla nas ani jeden kawałek, ale nawet na to nie liczyliśmy :)
Całe szczęście że ciasto kroiłam w domu i mogliśmy spróbować okruszków....
Rzeczywiście wyszło przepyszne!

Emilka gratulacje!

...a teraz Was zachęcam do wykonania własnej zebry :)




Składniki:

  • 5 jajek (żółtka oddzielnie od białek)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta
  • Dodatkowo: 3 łyżki kakao + 3 łyżki mąki

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę. Ja bym dodała 1 szklankę cukru, ale moje dziewczyny kategorycznie się nie zgodziły....
W oddzielnej misce ubić białka na pianę.
Dodać do żółtek i wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować, następnie dodać ekstrakt cytrynowy, wymieszać.
Wlać szklankę oleju i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera, następnie wlać szklankę gorącej wody, także wymieszać.

Teraz podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki kakao i wymieszać.

Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem a następnie wysypać tartą bułką. My wzięliśmy formę na babkę co by zebra ładnie się prezentowała.

Nakładać na środek na przemiennie po 1 łyżce każdej masy, raz białą, raz ciemną, znowu białą i znowu ciemną. I tak do końca masy.

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Formę wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut, do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Można przyozdobić białą lub czarną czekoladą. 
U nas różowy lukier aby zachęcała jeszcze bardziej do zjedzenia :)



SMACZNEGO.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz