sobota, 28 listopada 2015

Piernik








U nas pierwsza rozgrzewka przed świętami już za nami :)

W pewien mało słoneczny weekend postanowiłam dla testów upiec piernik!
Z tym testem to trochę wymówka bo już doskonale wiem co słodkiego będzie na naszym świątecznym stole, ale zawsze z taką wymówką łatwiej :)

Piernik nadziany rodzynkami, o pięknym korzennym zapachu i smaku....

Ja osobiście jestem zwolenniczką bardziej mokrych ciast niż suchych ten był tak po środku i może ciut za suchy, ale poleżał chwilkę obok jabłuszka i był już zdecydowanie lepszy. 
Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu....

....no i jeszcze ta polewa czekoladowa....

Mi całość w smaku przypominała pierniczki toruńskie, one właśnie są nie za wilgotne, nie za suche.....

mniaaam....






Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej jasnej
  • 250 g płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • 20 g przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a więc te co leżą u Was w lodówce należy wyjąć je przynajmniej 2h przed szykowaniem ciasta.

Białka oddzielić od żółtek i umieścić w większej misce gdyż będziemy z nich ubijać pianę, żółtka w małej miseczce odłożyć.

Mąki przesiać do oddzielnej miski, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. 

Miód wraz z przyprawą korzenną umieścić w niewielkim garnuszku i podgrzać do momentu, aż miód się delikatnie zrumieni. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Masło włożyć do misy miksera i wraz z cukrem ubić na białą i puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Dodać miód, zmiksować.

Nagrzać piekarnik do 180*C.

Białka ubić na sztywną pianę. 

Do masy dodać rodzynki, wymieszać. Następnie dodawać mąki na zmianę z białkiem, delikatnie mieszać do połączenia składników.

Formę o wymiarach 30x11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika. Piec 40-60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotować polewę czekoladową:
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 50 g masła
Masło włożyć do rondelka, rozpuścić, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty.
Po tym czasie wymieszać dokładnie do całkowitego rozpuszczenia i połączenia w gładką polewę.
Polać ciasto i dowolnie ozdobić, jeśli w ogóle.


Miłego jedzenia!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz