Kuchnia tajska - ciąg dalszy!
Tym razem postawiłam na danie bardziej dla moich dzieci, ma być obiadem na dzień kolejny.
Kurczak - bo dzieci lubią to mięso, z dodatkiem warzyw w sosie słodko-kwaśnym.
Tym razem użyłam dużo miej chilli, ale nie zrezygnowałam z niego. Dałam 3/4 sporej papryczki chilli.
Smak delikatnie ostry jest wyczuwalny w daniu, ale bardziej podkręca słodko-kwaśny smak i parzy w język.
Ostrość tego dania możecie sobie dowolnie dobierać dając mniej lub więcej papryczki chilli.
Jeszcze tylko mała wzmianka czy dzieciom smakowało....
Danie szykowałam późnym wieczorem, nie robi się go długo :)
Jak było gotowe Maciek spróbował i mówi że ok, choć dla niego mało ostre, ale dla dziewczyn będzie w sam raz.
Postanowiłam dogotować ryż aby jutro mieli komplet.
Jak ryż kończył się gotować postanowiłam zrobić sesję zdjęciową, bo może się okazać, że jak wrócę z pracy to nie będzie już czego fotografować :)
Ustawiłam ekspozycję a tu biegnie Nata z góry, wpada do salonu i pyta co to za pyszności, więc mówię że to jutrzejszy obiad...
Pyta czy może spróbować, mówię że nie bo to do zdjęcia :)
Stoi i wzdycha jak robię zdjęcia, a że światło żarówek, więc nie bardzo zadowolona jestem....
Ale finalnie kończę i idę odłożyć aparat, wracam a tu już ktoś się przysiadł i mówi "próbuję czy da radę jutro zjeść".... :)
...efekt tych prób zobaczycie na dole strony :)
Składniki dla 4 osób:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 300 - 400 g filetu z kurczaka, pokrojony na cienkie plastry
- 2 cebule szalotki, pokrojone na półplasterki
- 2 średniej wielkości pomidory, pokrojony w łódeczki
- pół większej cukinii, pokrojona na pół wzdłuż i wszerz i każą ćwiartkę jeszcze w 3 części
- 4-6 małe kukurydze z zalewy, pokrojone na 4 części (wzdłuż i wszerz)
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 4 łyżki ananasa, drobno posiekany
- 1-2 papryczek chilli, drobno posiekana (ilość zależna od tego jak ostre danie chcecie uzyskać)
- 0,5 pęczka szczypioru, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 4 łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić cukrem brązowym demerara)
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka sosu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczek pieprzu
- 0,75 - 1 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 2 łyżeczki mąki z tapioki (można zastąpić mąką pszenną lub orkiszową jasną)
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i smażyć przez chwilę na średnim ogniu. Dodać pokrojony filet z kurczaka i smażyć do momentu aż mięso zrobi się białe.
Dodać warzywa: cebulę, pomidory, cukinię, marchew, ananasa, kukurydzę. Przemieszać i podsmażyć przez chwilkę.
Następnie dodać chilli wraz ze szczypiorkiem, przemieszać.
Przyprawić dodając: sos rybny, cukier palmowy, ocet, sos pomidorowy, sól, pieprz, połowę bulionu. Delikatnie wymieszać i chwilę razem podgotować.
Pozostały bulion wymieszać z mąką i wlać do naszego dania, wymieszać, podgotować jeszcze chwilkę.
Wyłączyć i podawać razem z ryżem jaśminowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz