czwartek, 12 listopada 2015

Bezy cynamonowe



Dla małych i dużych wielbicieli bez - kolejna propozycja :)
Tym razem bezy cynamonowe posypane posiekanymi orzechami laskowymi.

Chrupiące z wierzchu, ciągnące w środku...
...i bardzo delikatne.....

Idealne do kawki i na leniwe popołudnie!



Składniki na około 40 sztuk:
  • 4 białka
  • 100 g drobnego białego cukru
  • 100 g drobnego brązowego cukru
  • 0,5 - 1 łyżeczki cynamonu
  • Dodatkowo: garść orzechów laskowych drobno posiekanych lub zmielonych (mogą być gotowe)

Oba cukry mieszamy w jednej miseczce, odstawiamy.
Białka wkładamy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę. Następnie po woli, łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując dokładnie i przez chwilkę po każdej łyżce.

Na koniec ubijania dodajemy cynamon i miksujemy do połączenia.
Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Piekarnik rozgrzewamy do 120*C, termoobieg.

Na blachę (a nawet 2) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bezy. Możemy to robić przy użyciu łyżki lub za pomocą rękawa cukierniczego. Pozostawiamy odstępy pomiędzy bezami bo będą nam nieco rosoły.
Wierzch każdej bezy obsypujemy drobno posiekanymi lub zmielonymi orzechami laskowymi.

Wkładamy blachy do piekarnika i suszymy bezy przez 2h.
Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik i tak studzimy bezy przez kilka godzin (najlepiej pozostawić je tak na całą noc).


SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz