piątek, 27 listopada 2015

Wołowina w sosie ostrygowym



Kolejne danie kuchni tajskiej :)
Tym razem z wołowinką i przepysznym sosem ostrygowym.

Danie bardzo dobre i bardzo szybkie w przygotowaniu!
Ostrość dozujcie sobie poprzez dodanie większej lub mniejszej ilości papryczki chillie....
...zależy też oczywiście od tego jaka to papryczka chilli jest...
Nasza okazała się niestety nie za ostra i czuliśmy mały niedosyt w ostrości tego dania.

Ważna informacja - staramy się nie smażyć zbyt długo dania, aby mięso nie zrobiło się gumowate.

Tym razem danie podane z makaronem sojowym.



Składniki dla 2 osób:
  • 300 g wołowiny (najlepszy będzie rostbef lub ligawa)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 200 g pieczarek (same kapelusze)
  • 5 grzybów shiitake
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 pęczka grubego szczypioru (dałam od dymki)
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • szczypta cukru palmowego lub brązowego demerara
  • pieprz

Wołowiną kroimy w cienkie paseczki.
Mąkę mieszamy w misce z sosem sojowym, teraz dodajemy do miski mięso, dokładnie obtaczamy w zalewie i odstawiamy na 15 minut.

Shiitake - wkładamy do miski zalewamy gorącą wodą, odstawiamy
Pieczarki - myjemy, suszymy, kroimy na ćwiartki
Paprykę - myjemy, suszymy, kroimy w paski
Szczypior - kroimy w 3 cm kawałki
Czosnek - drobno siekamy


A teraz do dzieła! ...to nie potrwa długo ;)
Woka rozgrzewamy wraz z olejem i wrzucamy do niego czosnek z papryką. Smażymy na średnim ogniu. następnie dodajemy pieczarki i shiitake (jeśli są duże też kroimy na ćwiartki) mieszamy i chwilę podsmażamy, dodajemy zamarynowaną wołowinę, mieszamy dokładnie, smażymy na dużym ogniu. Teraz dodajemy sos ostrygowy, cukier oraz pieprz, dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy szczypior (zostawiając kilka do ozdoby) oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.

Mieszamy i podajemy.
Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, makaronem sojowym lub ryżowym.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz