sobota, 13 grudnia 2014

Pierniczki



Wersja prostych, ale jakże dobrych pierniczków!
Inne niż do tej pory na blogu, były już pierniczki z bakaliami, a także nasze NAJ Lebkuchen.... mięciutkie, z bakaliami czy cytrusowe...
Więc teraz przyszedł czas na kruche, mało rosnące ale za to idealnie utrzymujące kształt. Doskonałe do dekoracji z lukru królewskiego.
Lukier królewski jest idealnie biały zatem do pierniczków dodałam kakao aby ciasto było bardziej brązowe i pięknie kontrastowało z lukrem.
Uwielbiam dekorować pierniczki, i mimo iż zdolności plastycznych nie mam w ogóle wcale mi to nie przeszkadza...

Pierniczki te zapewne trafią do domów moich przyjaciół i rodziny...
jako, że uwielbiam robić słodkie prezenty...
Muszę tylko pilnować aby przypadkiem nagle nie zniknęły z puszki....
Co do znikania... te dekorowałam sama po nocy trochę, następna partia będzie już z dużą pomocą moich dziewczynek, też lubią dekorować pierniczki...więc były lekkim zaskoczeniem dla moich córek jak zobaczyły je z rana, zaskoczeniem było także że nagle zniknęły i zostało tylko kilka...
Ale kiedy przed chwilą wybierałam zdjęcie na bloga przyszła Natalka, zagląda mi przez ramię i pomaga wybrać najlepsze zdjęcie....
...i nagle mówi....
"...a to w tej puszce je ukryłaś!"
Hmmm więc nie wiem ile ich zostanie.
Pierniczki te także idealnie nadają się na choinkę!
Myślę że będą się na niej cudnie prezentować!

Zachęcam do wykonania.
Naprawdę robi się je bardzo szybko i łatwo.



Składniki na około 70 pierniczków:

  • 250 g masła
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej

W niewielkim garnuszku umieścić masło, miód i cukier. Podgrzać mieszając do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Wymieszać, odstawić z ognia i przestudzić. 
Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną.
Do lekko ciepłej masy miodowo-maślanej (ale tylko lekko ciepłej) dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Dodać masę do mieszanki mąki i dokładnie wyrobić.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 2-3h a najlepiej na całą noc, do dokładnego schłodzenia.
Wyjąc ciasto z lodówki, odkrajać kawałki i rozwałkować na grubość 3-4mm. Następnie wycinać foremkami pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach od siebie (rosną nie dużo).
Po wyłożeniu całej blachy, wstawić pierniczki jeszcze do lodówki, na 30 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Schłodzone pierniczki wyjąć z lodówki i od razu wstawić do piekarnika.
Piec 10-12 minut.
Wyjąć, przełożyć na kratkę i ostudzić.



Przygotować lukier królewski:

  • 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
Cukier puder przesiać przez sito aby nie było żadnych grudek, dodać białko.
Dokładnie wymieszać rozcierając łyżką o boki miski, w lukrze nie może być żadnych grudek.
Lukier przełożyć do szprycy lub strzykawki i dekorować pierniczki.
Po udekorowaniu pierniczki odkładać do całkowitego wysuszenia lukru.

Przełożyć do pojemnika i przykryć.

Można nieco podjadać zanim przyjdą święta :)

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz