czwartek, 5 listopada 2015

Muffiny imbirowe z gruszką



Jesień całą parą i jakoś tak samo z siebie jesienne desery :)
Dzisiaj propozycja na kuszące już samą nazwą muffinki.
Muffiny imbirowe z gruszką w środku...

Idealne na jesienne popołudnie do kawki...
...aromatyczne...
...i ta gruszka  w środku...
ech.....

Idealnie smakują jeszcze lekko ciepłe :)

Niestety nie udało się uchwycić zdjęcia jak wyglądają w środku.
...zniknęły...


Składniki na 12 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 140 g śmietany 18%
  • 125 ml oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gruszki - pokrojone w kostkę
  • 6-10 łyżeczek brązowego cukru

W jednej misce wymieszać suche składniki - mąka, cukier, proszek do pieczenia, imbir.
W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać olej, śmietanę i miód. Dokładnie ze sobą wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 200*C.

Połączyć składniki z obu misek, dodać pokrojoną w kostki gruszkę, wymieszać.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Ciasto rozłożyć do papilotek, wierzch posypać brązowym cukrem.

Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut.
Wyjąć i lekko ostudzić na kratce.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz