Jesień całą parą i jakoś tak samo z siebie jesienne desery :)
Dzisiaj propozycja na kuszące już samą nazwą muffinki.
Muffiny imbirowe z gruszką w środku...
Idealne na jesienne popołudnie do kawki...
...aromatyczne...
...i ta gruszka w środku...
ech.....
Idealnie smakują jeszcze lekko ciepłe :)
Niestety nie udało się uchwycić zdjęcia jak wyglądają w środku.
...zniknęły...
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 140 g śmietany 18%
- 125 ml oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
- 1 łyżka miodu
- 2 gruszki - pokrojone w kostkę
- 6-10 łyżeczek brązowego cukru
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąka, cukier, proszek do pieczenia, imbir.
W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać olej, śmietanę i miód. Dokładnie ze sobą wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200*C.
Połączyć składniki z obu misek, dodać pokrojoną w kostki gruszkę, wymieszać.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Ciasto rozłożyć do papilotek, wierzch posypać brązowym cukrem.
Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut.
Wyjąć i lekko ostudzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz