To było danie przy okazji wykorzystywania 10 kg śliwek...
...i do tego miało nie być na słodko... :)
Polędwiczki wieprzowe, zawijane z serem kozim, owinięte w szynkę parmeńską...
...w sosie śliwkowo-cynamonowym...
Zdecydowanie nie jest to danie codzienne...
Całkiem dobre połączenie smaków!
Warto spróbować.
Zachęcam!
Składniki dla 2 osób (6 kawałków):
- 1 polędwiczka wieprzowa - waga około 250 g
- 50 g sera koziego w roladzie lub zwykłego camembert
- 6 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej
- świeży tymianek
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Polędwicę umyć, usunąć białe włókna, pokroić na 6 kawałków, każdy plaster około 2cm grubości. Mięso rozbić delikatnie, lekko posolić i popieprzyć.
Na środku kłaść plaster sera, posypać świeżym tymiankiem, zwinąć w roladkę a ją owinąć plastrem szynki. Odłożyć.
Na głębszej patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną patelnię układać roladki z wieprzowiny zawinięte w szynkę. Smażyć na jednej stronie około 5 minut, do zrumienienia, przekręcić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut, potem przekręcać na boki i każdy bok smażyć około 2 minuty. Większe roladki można jeszcze chwilkę dłużej podsmażyć. Przełożyć usmażone roladki na talerz.
Składniki na sos:
- 200 g śliwek
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta cayenne lub chilli
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- sól, pieprz
Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować. Wrzucić na patelnię po roladkach i dusić na małym ogniu przez około 5-7 minut.
Pozostałe składniki sosu wymieszać w miseczce. Jak śliwki będą już miękkie wlać do nich cały sos, wymieszać i zagotować.
Następnie dołożyć do nich roladki, ułożyć ładnie na patelni. Posypać świeżym tymiankiem, przykryć przykrywką i dusić na małym ogniu maksymalnie przez 10 minut.
Zdjąć z ognia i od razu podawać, najlepiej smakuje z ryżem i dobrym czerwonym winem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz