niedziela, 21 września 2014

Ciasteczka owsiane



...w poszukiwaniu idealnych ciasteczek owsianych...
Pojawiła się pierwsza propozycja...
....dobre....
...ale....
...ja szukam dalej...
Mam pewne wyobrażenie jakie powinny być, tylko czy uda się je odnaleźć... :)

Idealne jako fit przekąska dla małych łakomczuchów, jako dodatek do szkolnej kanapki...

Spróbujcie bo są dobre, czuć w nich cynamon i skórkę pomarańczową.
Zniknęły ekspresowo i poproszono o powtórkę :)




Składniki na około 20 ciasteczek:
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g orzechów laskowych mielonych
  • 50 g pokruszonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki żytniej
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko

W misce mieszamy płatki owsiane, mielone orzechy, płatki  migdałowe, siemię lniane, skórkę pomarańczową, cynamon i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.
W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy ostudzone masło i miód, mieszamy i dodajemy do miski z pozostałymi produktami. Mieszamy wszystko razem, bardzo dokładnie.

Piekarnik nagrzewamy do 190ºC, termoobieg.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nabieramy ciasto, formujemy kulkę i kładziemy na blasze, lekko rozpłaszczamy i formujemy. Ciasteczka układamy w w odstępach, gdyż rosną nieco podczas pieczenia.

Ciasteczka wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu wyjąć, po chwili przełożyć na kratkę i całkowicie ostudzić.


Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz