...no nic nie poradzę, że uwielbiamy owoce morza...
A już krewetki w połączeniu ze szpinakiem to już dla nas połączenie idealne...
Danie baardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu...
Ciekawe połączenie z kaszą jaglaną....
Mi smakowało, dziewczynki jednogłośnie powiedziały, że wolą z makaronem...
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki świeżego kopru, posiekanego
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
- sok z połowy cytryny
- 125 g świeżego szpinaku
- 500 g krewetek
- 1 łyżka masła
- ząbek czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Zagotować w rondelku 1 szklankę wody, posolić.
W tym czasie kaszę jaglaną (aby uzyskać 1 szklankę to wystarczy wziąć 1/3 szklanki kaszy nieugotowanej) wsypać na sitko, opłukać zimną wodą a następnie zlać wrzątkiem. Wrzucić do gotującej się wody w rondelku, gotować przez 10 minut, po tym czasie zdjąć garnek z ognia, przykryć i odstawić na kolejne 10 minut, aby kasza napęczniała. Po tym czasie dodać do kaszy natkę pietruszki, koper, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
pomidorki przekroić na pół.
Szpinak opłukać, oderwać łodyżki i wrzucić na patelnię. podgrzewać na patelni przez chwilę, ciągle mieszając do czasu aż zwiędnie. Dodać 3 łyżki oliwy, wymieszać.
Na oddzielnej patelni usmażyć na łyżce masła krewetki, dodają do nich posiekany ząbek czosnku. Smażenie krewetek trwa dosłownie 6 minut, 3 minuty z jednej strony, 3 z drugiej.
Do patelni ze szpinakiem, wciąż na małym ogniu dodać kaszę jaglaną, usmażone krewetki i pokrojone pomidorki. Delikatnie wymieszać, polać pozostałą 1 łyżką oliwy, podgrzać i podawać na gorącej patelni.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz