poniedziałek, 22 września 2014

Krewetki z kaszą jaglaną, szpinakiem i pomodorkami


...no nic nie poradzę, że uwielbiamy owoce morza...
A już krewetki w połączeniu ze szpinakiem to już dla nas połączenie idealne...
Danie baardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu...

Ciekawe połączenie z kaszą jaglaną....
Mi smakowało, dziewczynki jednogłośnie powiedziały, że wolą z makaronem...



Składniki na 2 porcje:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki świeżego kopru, posiekanego
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • sok z połowy cytryny
  • 125 g świeżego szpinaku
  • 500 g krewetek
  • 1 łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Zagotować w rondelku 1 szklankę wody, posolić.
W tym czasie kaszę jaglaną (aby uzyskać 1 szklankę to wystarczy wziąć 1/3 szklanki kaszy nieugotowanej) wsypać na sitko, opłukać zimną wodą a następnie zlać wrzątkiem. Wrzucić do gotującej się wody w rondelku, gotować przez 10 minut, po tym czasie zdjąć garnek z ognia, przykryć i odstawić na kolejne 10 minut, aby kasza napęczniała. Po tym czasie dodać do kaszy natkę pietruszki, koper, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

pomidorki przekroić na pół.

Szpinak opłukać, oderwać łodyżki i wrzucić na patelnię. podgrzewać na patelni przez chwilę, ciągle mieszając do czasu aż zwiędnie. Dodać 3 łyżki oliwy, wymieszać.
Na oddzielnej patelni usmażyć na łyżce masła krewetki, dodają do nich posiekany ząbek czosnku. Smażenie krewetek trwa dosłownie 6 minut, 3 minuty z jednej strony, 3 z drugiej.

Do patelni ze szpinakiem, wciąż na małym ogniu dodać kaszę jaglaną, usmażone krewetki i pokrojone pomidorki. Delikatnie wymieszać, polać pozostałą 1 łyżką oliwy, podgrzać i podawać na gorącej patelni.



SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz