niedziela, 14 września 2014

Warzywa z makaronem i kurczakiem




Moje dziewczyny odmówiły w tym roku szkolnym jedzenia obiadów w szkole!
Wcale mnie to nie dziwi bo fakt, stołówka w tej szkole to masakra!
...a że apetyt duży a brzuszki rozpuszczone przez mamusine jedzenie to szans nie było, że przeżyją cały dzień na kanapkach :)

No więc jak tu urozmaicić codzienne jedzenie i jeszcze żeby było zdrowo i nie wymagało odgrzewania :)

...jeden dzień to sałatka, drugi naleśniki a trzeciego...
...podano warzywa z makaronem i kurczakiem...
Idealne do zjedzenia na ciepło ale także na zimno.

Zachęcam do wykonania na kolację czy obiad, do pracy lub szkoły, także tam gdzie nie będziecie mieli możliwości odgrzania sobie jedzenia...

A do tego jest niesamowicie zdrowe!




Składniki dla 1 osoby:
  • 35 g makaronu razowego
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 cukinii
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 papryki
  • 100 g żółtej fasoli szparagowej
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g filetu z kurczaka
  • Marynata: 1 łyżeczka oliwy, ząbek czosnku, kilka kropli soku z cytryny, kilka kropli sosu sojowego, koper
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Filet z kurczaka pokroić na cienkie plasterki, w miseczce wymieszać składniki marynaty, wrzucić do niej plastry filetu z kurczaka, dokładnie wymieszać aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie. Odstawić na 10 minut.

Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć
Cebulę, paprykę i selera naciowego pokroić w cienkie plasterki. Cukinię w ćwierć plasterki. Z fasoli odciąć końcówki i usunąć włókna, przekroić na mniejsze kawałki - na 2 lub jeśli trzeba 3 części, ugotować w osolonej wodzie.

Na patelnię wrzucić cebulę, chwilkę zeszklić, dodać paprykę i selera naciowego, smażyć na małym ogniu mieszając co jakiś czas.

W tym samym momencie na drugiej, mniejszej, patelni usmażyć bez tłuszczu nasz filet z kurczaka.

Gdy warzywa będą już miękkie doprawić przyprawami, wymieszać, zdjąć z ognia. Dodać ugotowany makaron, ugotowaną fasolę i usmażony filet, dokładnie wymieszać i podawać.


Danie można jeść zarówno na ciepło jak i zimno.
Jest zatem doskonałym obiadem do szkoły czy w miejsce gdzie nie ma możliwości odgrzania.

Danie dla 1 osoby, moje dzieci nie zjadły na raz całej porcji, a apetyt mają dość duży....

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz