To zdecydowane jedne z naszych ulubionych muffinek.
Takie podchodzą pod świąteczne poprzez dodatek sera i żurawiny.
...a pomimo to ekspresowe w wykonaniu.
Smakują i małym i dużym.
Zachęcam do zrobienia.
Składniki na 12 muffinek:
- 125 g twarogu sernikowego
- 150 g + 25g drobnego cukru
- 150 g żurawiny suszonej
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 75 ml oleju słonecznikowy lub rzepakowy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mleka
Żurawinę wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem, odstawić na czas szykowania muffinek.
Twarożek dokładnie rozetrzeć z 25 g drobnego cukru.
W większej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
w oddzielnej roztrzepać jajka i połączyć z mlekiem i olejem, dolać mokre składniki do suchych. Wymieszać wszystko razem tylko do połączenia
składników.
Żurawinę przelać na sitko i poczekać chwilę aż obcieknie z wody.
Wrzucić ją do naszej masy na muffinki i dokładnie wmieszać.
Przygotować formę na 12 muffinek, wyłożyć ją papilotkami.
Nakładać ciasto do foremek do 2/3 wysokości papilotki. Następnie nakładać łyżeczkę od herbaty sera i robiąc tą łyżeczką wgłębienie na środku muffinki nakładać ser. Ser może oczywiście nieco wystawać ponad ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 170ºC, wstawić muffiny do piekarnika i piec 25-30 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć muffiny z piekarnika i studzić na kratce.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz