czwartek, 18 września 2014

Muffinki z serem i żurawiną



To zdecydowane jedne z naszych ulubionych muffinek.
Takie podchodzą pod świąteczne poprzez dodatek sera i żurawiny.
...a pomimo to ekspresowe w wykonaniu.

Smakują i małym i dużym.
Zachęcam do zrobienia.


Składniki na 12 muffinek:
  • 125 g twarogu sernikowego
  • 150 g + 25g drobnego cukru
  • 150 g żurawiny suszonej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 75 ml oleju słonecznikowy lub rzepakowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka


Żurawinę wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem, odstawić na czas szykowania muffinek.

Twarożek dokładnie rozetrzeć z 25 g drobnego cukru.

W większej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 
w oddzielnej roztrzepać jajka i połączyć z mlekiem i olejem, dolać mokre składniki do suchych. Wymieszać wszystko razem tylko do połączenia

składników. 

Żurawinę przelać na sitko i poczekać chwilę aż obcieknie z wody.
Wrzucić ją do naszej masy na muffinki i dokładnie wmieszać.

Przygotować formę na 12 muffinek, wyłożyć ją papilotkami.
Nakładać ciasto do foremek do 2/3 wysokości papilotki. Następnie nakładać łyżeczkę od herbaty sera i robiąc tą łyżeczką wgłębienie na środku muffinki nakładać ser. Ser może oczywiście nieco wystawać ponad ciasto.

Piekarnik rozgrzać do 170ºC, wstawić muffiny do piekarnika i piec 25-30 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć muffiny z piekarnika i studzić na kratce.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz