sobota, 6 września 2014

Ciasto ze śliwkami "cioci Ewy"



Ciasto przyjechało do nas pewnego dnia z ciocią Ewą :)
I tak wszystkim zasmakowało, że już zostało w naszym repertuarze :)
Tak też się u nas nazywa :) jak pytam jakie ciasto ze śliwkami zrobić to pada odpowiedź "...to cioci Ewy" :)

W sezonie śliwkowym musi się pojawić przynajmniej raz, a gdy po śliwkach nie ma już śladu można je przygotować także z mrożonymi i też smakuje idealnie.

Ciasto jest tym lepsze im cieńsze.
...najlepiej smakuje tego samego dnia co jest zrobione, takie leciutko ciepłe...
A polewa jest tzw. "wisienką na torcie", nie możecie jej zatem pominąć.

Oczywiście cioci Ewie baaaardzo dziękujemy :)




Składniki na ciasto:
  • kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany   
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka                
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1kg śliwek 


Śliwki umyć przekroić wzdłuż na 2 połówki, wyjąć pestki, odłożyć.

Masło rozpuścić w garnuszku, cały czas gotując na małym ogniu dodać cukier oraz śmietanę, mieszać aż masa zrobi się gładka. Zestawić z ognia i ostudzić.
Następnie dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto jest dość rzadkie, ale takie ma być.

Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać na nią ciasto, na ciasto ułożyć ściśle i blisko siebie połówki śliwek, rozcięciem do góry.

Piekarnik rozgrzać do 180, piec w nim ciasto przez 20 minut, wyjąć z piekarnika i od razu zalać ciepłą polewą.

Polewa:                         
  • 1 szklanka śmietany, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy.

W czasie gdy ciasto kończy się piec zacząć przygotowywać polewę.
W rondelku zagotować śmietanę wraz z cukrem puderem i cukrem waniliowym, gotować około 2 minuty po zagotowaniu.
Zdjąć z ognia i ciepłą polewą zalać jeszcze ciepłe ciasto.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz