czwartek, 25 września 2014

Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą



Kolejna pyszna zupa dyniowa.
Tym razem z dodatkiem soku z pomarańczy i dla równowagi smaku z imbirem.
Powiem Wam, że całkiem fajne połączenie - dynia z pomarańczą a pazura dodaje imbir, najbardziej wyczuwalny po przełknięciu zupy.

Nie wiem czy lubicie dynię, czy próbowaliście coś z niej robić...
Ja się do niej przekonałam chyba w zeszłym roku i powiem szczerze że czekam z niecierpliwością na sezon dyniowy, aby móc z niej zrobić kilka pyszności, a przy okazji zamrozić kilka kawałków i wykorzystać je jak zniknie...

Spróbujcie chociaż raz, zwłaszcza w takim połączeniu warto.

W tej zupie poraz kolejny wykorzystałam dynię Hokkaido, jest dość prosta w obsłudze, pieczemy lub gotujemy ją ze skórką a proces ten trwa zdecydowanie krócej niż przy "zwykłej" dyni.

Z tej małej dyni zrobiliśmy zupę dla 4 osób, ciasto dyniowe oraz została odrobina i Emilka poprosiła o placuszki, więc będą na dniach :)

A tymczasem, kupcie dynię na weekend i spróbujcie z niej coś smacznego przygotować.



Składniki dla 4 osób:
  • 500 g dyni (hokkaido, ze skórką bez pestek)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • bulion warzywny
  • 125 g serka Philadelphia
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo: 
  • 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych (robimy to na suchej patelni, pilnując cały czas aby się nie przypaliły)

Ugotować bulion warzywny. na taką ilość wystarczy połowa włoszczyzny, zalać wodą, posolić. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłączyć, wyjąć włoszczyznę.

Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć starty świeży imbir, podsmażyć przez dosłownie pół minuty. Do garnka dołożyć dynię, posolić odrobinę. Ciągle mieszając gotować przez około 5 minut. Wlać sok pomarańczowy oraz bulion, w takiej ilości by zakrywał dynię. Gotować do miękkości, trwa to około 30 minut przy dyni Hokkaido. Następnie dodać serek Philadelphia i wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby doprawić solą.
Krem podawać ze świeżo zmielonym pieprzem oraz posypane uprażonymi płatkami migdałowymi.


SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz