wtorek, 23 września 2014

Łosoś pieczony w śmietani



Ryby w naszym domu najbardziej lubię ja :)
...może reszta też je lubi, ale zniechęcają się ośćmi, nawet jak jest ich bardzo mało...
Ale jest taka ryba na którą zawsze mają ochotę i nawet im wtedy ości nie przeszkadzają :)

Jest to łosoś pieczony w śmietanie!
Rzeczywiście smak jest bardzo dobry.
Polecam jak nic wielbicielom ryb, a i czasu na jego przygotowanie wiele nie stracicie :)


Składniki dla 4 osób:
  • 4 kawałki łososia (kupuję najczęściej kawałek filetu ze skórką i dzielę na 4 części, ale często kupuję też dzwonki)
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 400 g śmietany 18%
  • oliwa do wysmarowania naczynia


Naczynie żaroodporne, najlepiej z możliwością przykrycia wysmarować oliwą z oliwek.

Łososia umyć, oskrobać z łusek, podzielić na części. Posolić, popieprzyć, posypać obficie ziołami.

Odłożyć na kilka minut. Przełożyć łososia do wysmarowanego naczynia. Najlepiej aby leżał na jednym poziomie.
Piekarnik nagrzać do 220ºC.

Delikatnie przykryć całego łososia śmietaną, wyrównać.

Nakryć przykrywką i wstawić do piekarnika, piec 20 minut.
Na ostatnie 5 minut zdjąć przykrywkę i zapiec bez niej.

Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami, z warzyw najlepiej pasują warzywa gotowane - fasolka szparagowa, brokuł.


SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz