poniedziałek, 14 marca 2016

Mazurek z marcepanem i żurawiną



Jak tylko przeczytałam, że ten mazurek jest z marcepanem i do tego z żurawiną to pomyślałam że muszę go zrobić!

Przygotowałam go w niedużej formie ceramicznej (30x21cm), przez co mazurek powstał wyższy niż reszta moich mazurków, ale za to jego smak...
Boski...
...kruchutkie ciasto...
...i ten marcepan...
...i ta masa migdałowa...
...no i żurawina...
Całość idealna!

Oczywiście możecie przygotować mazurek w większej formie przez co całość będzie niższa, nasz miał około 3 cm.

Jeśli nie wiecie co przygotować na najbliższe święta to zróbcie ten!
U nas na stole pojawi się na pewno :)




Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i miksować do momentu aż masa zbije się w małe kulki lub kulę. Ciasto wyjąć na stolnicę i zbić w jedną kulę. Następnie przy użyciu papieru do pieczenia rozwałkować ciasto na wielkość formy plus boki. Ciasto przełożyć do formy, ułożyć na spód oraz boki na wysokość 3-4 cm. Formę wstawić na 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180*C, termoobieg.

Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika i zapiec przez 15 minut.


Składniki na masę:
  • 250-300 g marcepanu
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 150 g suszonej żurawiny
Do posypania: kilka łyżek płatków migdałowych, cukier puder

Marcepan zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski i odstawić.

Do kolejnej miski wsypać mielone migdały, mąkę pszenną, cukier, dodać roztopione ostudzone masło, roztrzepane jajka, żurawinę.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na podpieczony spód (nie wyłączać piekarnika) rozłożyć równomiernie starty marcepan.
Na niego wyłożyć przygotowaną masę z żurawiną, wyrównać.
Całość posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut (termoobieg,temp. 180*C).

Po upieczeniu mazurek wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, posypać cukrem pudrem i podawać.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz