poniedziałek, 21 marca 2016

Babka migdałowa, z białą czekoladą i skórką pomarańczową



Hmmmm początek miał być zupełnie inny...
A wszystko zmieniło się po fakcie jak spróbowałam jej kęs...
Ta babka...
...podbiła moje kubki smakowe...
Jest nieprzyzwoicie pyszna....
...z każdym kęsem czuć w niej idealne połączenie składników...
...dobrze wyczuwalne migdały (ważne aby mieląc je na mączkę zostawić odrobinki) i pomarańcza... a wszystko dopełnia obłędna polewa z białej czekolady, dodatkiem cointreau i ponownie skórka pomarańczowa....

Wydawało mi się że mam już swoje ulubione ciasta...
....aż tu tak z zaskoczenia, zupełnie niespodziewanie taka niepozorna mała babeczka zmieniła wszystko...


Składniki na formę 1,5 litra:
  • 130 g białej czekolady
  • 80 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki
  • 40 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki pomarańczowej skórki kandyzowanej  (lub po prostu otartej)

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, strzepując nadmiar.

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C (termoobieg).

Białka oddzielić od żółtek i umieścić w misie miksera.
Żółtka włożyć do miseczki i odłożyć.
Mąkę przesiać i w oddzielnej misce wymieszać z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, odstawić.

Czekoladę i masło będziemy rozpuszczać w kąpieli wodnej, w tym celu składniki umieścić w misce i położyć na garnku z wrzącą wodą. Gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając do momentu aż składniki się rozpuszczą i połączą w jedną całość, w tym momencie dodać cukier, żółtka, wymieszać i zdjąć z garnka. 
Następnie dodać produkty sypkie oraz skórkę pomarańczową, wymieszać.
W tym czasie  białka ubić na sztywną pianę.
Dodać do miski z resztą składników i wymieszać łopatką do dokładnego połączenia.
Przełożyć do formy wyrównać.
Wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie, następnie wyjąć i przełożyć na kratkę.


Polewa z białej czekolady:

  • 150 g białej czekolady
  • 80 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (lub w wersji dla dzieci soku pomarańczowego)
  • 1 łyżeczka pomarańczowej skórki kandyzowanej (lub po prostu otartej)
  • płatki migdałowe do posypania


Polewę będziemy ponownie szykować w kąpieli wodnej.
Czekoladę połamaną na cząstki wkładamy do miseczki, dodajemy śmietanę i likier pomarańczowy. Miskę ustawiamy na garnuszku z wrzącą wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu, mieszamy cały czas zawartość miski do dokładnego rozpuszczenia i połączenia składników. Po tym czasie zdejmujemy miskę z garnuszka, dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia. Chwilkę to zajmuje, ja zatem przyspieszam proces na dworze (jeśli jest chłodno) lub w lodówce, trwa to zdecydowanie szybciej.
Polewą pokryć babkę i posypać płatkami migdałowymi, odstawić do całkowitego zgęstnienia polewy.

Babka długo utrzymuje świeżość, jeśli przetrwa :)




Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz