środa, 30 marca 2016

Babka orzechowa



Ta babka pojawiła się na naszym świątecznym stole.
Nie miałam już czasu upiec jej przed świętami a, że strasznie chciałam ją zrobić i spróbować to proszę, świetna okazja była.

Muszę przyznać, że jest to OGROMNE zagrożenie dla ostatniej babki migdałowej z białą czekoladą i skórką pomarańczową, która mocno pozostała w naszej pamięci.
Choć idąc na pewien kompromis muszę przyznać, że obie są REWELACYJNE!

Babka ta zrobiona na orzechach laskowych, mięciutka, wilgotna, rozpływa się w ustach!
Mocny smak orzechów laskowych, więc koniecznie dla tych co je lubią.
Skorzystałam z gotowych mielonych orzechów laskowych które nie są całkowicie zmielone, a orzechy posiekałam dość grubo, było to dla nas dodatkowym atutem :)
...nie wiem czy z włoskimi byłaby równie rewelacyjna, gdyż mają nieco inny smak, choć pewnie kiedyś spróbuję i tą wersję :)

Babkę szykuje się szybko i bez większych problemów.
Zrobiłam ją z moją Emilką, a tuż przed nią ozdobiłyśmy 3 mazurki.
Emilka była dumna że taki pyszny okaz nam wyszedł :)

Dziękuję za pomoc, w duecie dużo raźniej i łatwiej :)


Składniki na formę z kominem, 2,5l:
  • 250 g masła
  • 125 ml wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 4 jajka (białka oddzielnie od żółtek)
  • 50-80 g posiekanych orzechów laskowych

Masło, wodę, cukier i cukier wanilinowy umieścić w garnuszku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła i cukru, mieszając cały czas. Po rozpuszczeniu, zdjąć z palnika i przestudzić do lekko ciepłej.

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki wysypać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175*C, termoobieg.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera, dodać mielone orzechy, wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, dodać do produktów sypkich, dodać lekko ciepłą masę maślaną, wymieszać dokładnie mikserem do połączenia składników, dodać posiekane orzechy, wymieszać.

W oddzielnej misie ubić białka na sztywną pianę.

Pianę z białek dodać do naszej masy i delikatnie wymieszać (ja zrobiłam to szpatułką, żeby piana jak najmniej opadła) do dokładnego połączenia składników. 

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i od razu wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie około 15 minut i wyjąć na kratkę do całkowitego przestudzenia.

Babkę można polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub polać polewą z mlecznej czekolady - może się świetnie komponować!


Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz