wtorek, 22 marca 2016

Polędwica z dorsza zapiekana z warzywami




Przepyszna propozycja na danie ze zdrową rybą i zdrowymi warzywami!
Tutaj połączenie polędwicy z dorsza z mnóstwem warzyw, a wszystko zapieczone pod żółtym serem!

Idealne dnie obiadowe czy na kolację!



Składniki dla 2 osób:
  • 1 niewielka polędwica z dorsza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g sera cheddar
Dodatkowo: świeżo posiekana kolendra lub koper.

Piekarnik rozgrzać do 200*C, termoobieg.

Polędwice z dorsza kroimy na mniejsze kawałki solimy, popieprzymy i odstawiamy.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce, odstawić. Paprykę pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzewamy oliwę, dokładamy cebulę i czosnek i szklimy na małym ogniu (około 5 minut). Następnie dodajemy pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, seler, paprykę, pomidory), mieszamy, dodajemy wodę i tymianek. 
Nakrywamy przykrywką i dusimy około 15 minut na małym ogniu.
Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy polędwicę, obkładamy ją warzywami.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut, na 5 minut przed końcem posypujemy startym cheddarem.

Wyjmujemy i posypujemy kolendrą lub pietruszką.

Można podać z ryżem lub frytkami z batatów, smakuje razem idealnie.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz