To był spontaniczna kolacja - nie miałam pomysłu co zrobić...
..nieco już zmęczona po całym dniu pracy...
...w lodówce nie za wiele...
...czasu też nie za dużo...
...a w domu wszyscy głodni.... czekali na mnie :)
A więc wpadłam do sklepu, szybkie zakupy i ekspres do domu.
Po niedługim czasie taka oto pyszna tarta stała na naszym stole!
Moja forma jest duuuuża (średnica 30 cm, wysokość 6), zatem i produktów na liście dość dużo, jeśli nacie mniejszą formę to zróbcie z proporcjonalnie mniejszej ilości składników na farsz.
Tarta jest naprawdę baaaardzo smaczna i prosta do zrobienia.
Można ją też spokojnie zjeść kolejnego dnia,
nawet na zimno będzie idealna!
Składniki na formę o średnicy 30 cm i wys. 6cm:
- Gotowe cisto francuskie (ja ostatnimi czasy kupuję chłodzone, nie mrożone)
- 250 g świeżego szpinaku
- 300 g łososia (świeżego lub wędzonego)
- 6 jajek
- 250 ml śmietany 18%
- 100 g sera lazur
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 8 pomidorków koktajlowych, sparzonych, ze zdjętą skórką i przekrojonych na pół
- 200 g sera cheddar
Jeśli używacie świeżego łososia (ja tak zrobiłam) należy go wcześniej upiec. W tym celu łososia myjemy, kładziemy na spory kawałek folii aluminiowej (tak aby móc go w niej "zamknąć"). Łososia solimy, pieprzy i przyprawiamy ziołami. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy tylko 15 minut.
W tym czasie formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy dokładnie ciastem francuskim. Jeśli ciasta jest zbyt wiele wyrównujemy, ciasto musi pokrywać całe dno i boki w całej wysokości.
Nakłuwamy dno widelcem.
Szpinak myjemy i suszymy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wkładamy czosnek, chwilkę smażymy i dokładamy szpinak. Szpinak dusimy tylko do jego zwiędnięcia. Następnie zestawiamy z ognia oraz solimy i pieprzymy do smaku, odstawiamy.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Najlepiej mi szło widelcem, gdyż mascarpone jest gęsty i ciężko go wieszać w resztę. Masa powinna być jednolita.
Na ciasto wykładamy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia, na niego układamy równomiernie szpinak, a na szpinak ser lazur.
Wszystko zalewamy masą jajeczno-serową, układamy połówki pomidorów koktajlowych i obficie posypujemy cheddarem.
Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC, wstawiamy tartę i pieczemy przez 25 minut.
Wyjmujemy i podajemy!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz