W ramach propozycji obiadowych - polędwica wieprzowa w szynce parmeńskiej pieczona w garnku rzymskim.
Dzięki dodatkom smak mile zaskakuje...
Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim jest soczysta i aromatyczna.
Dla chętnych do wypróbowania.
Oczywiście możliwe do wykonania także w zwykłym naczyniu żaroodpornym.
Składniki dla 4 osób:
- 1 polędwica wieprzowa
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz
- 100 g szynki parmeńskiej lub podobnej
- oliwa z oliwek
Polędwicę umyć, osuszyć. Położyć na desce posmarować sosem sojowym, następnie musztardą, posypać dość obficie pieprzem. Zawinąć w szynkę, wkładając końcówki pod spód.
Przełożyć polędwicę do namoczonego wcześniej garnka rzymskiego (jeśli nie macie garnka, użyjcie zwykłego naczynia żaroodpornego).
Garnek rzymski wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 180ºC i piec 40 minut. Jeśli używacie zwykłego naczynia to wstawić żaroodpornego to wstawić je do nagrzanego wcześniej piekarnika (ta sama temperatura) i piec 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć garnek rzymski/naczynie żaroodporne z piekarnika, wyjąć na półmisek i odczekać około 10 minut, żeby mięso nieco odpoczęło. Kroić na kawałki szerokości około 2 cm.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem oraz gotowanymi warzywami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz