Kolejna propozycja podania kaczki.
Ja jestem olbrzymia fanką kaczki, straszliwie mi smakuje...
Poszukuje zatem różnych przepisów jak ją podać aby była apetyczna i nieco urozmaicona...
Ta rzeczywiście bardzo dobra... i w sumie nie wymaga wiele pracy i starań...
Kaczka upieczona w całości, podana z przygotowanym sosem śliwkowym (doskonale tu pasuje), sałatką z rukoli i mango oraz ziemniaczanym puree.
Obiad wyśmienicie dobry....
niestety jedna kaczka to danie tylko na raz dla 4 osób...
...ale uważajcie! z korpusu pozostałego po kaczce można zrobić wyśmienity rosół orientalny!
Ja się na niego skusiłam i nikt w domu nie żałował...
starczyło go nam na 2 obiady i szkoda że tylko na 2 :(
Składniki dla 4 osób:
- 1 kaczka około 2,5 kg
- sól, pieprz
- oliwa
W pierwszej kolejności pieczemy kaczkę z tego przepisu.
Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy i porcjujemy, mięso pięknie odchodzi od kości.
Sos śliwkowy:
- 6 łyżek powideł śliwkowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki syropu klonowego
- sok z 1,5 limonki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- pieprz
Składniki sosu wymieszać w garnuszku, podgrzać i odstawić. Podgrzewamy i polewamy nim kaczkę przed samym podaniem.
Sałatka z rukoli i mango:
- Rukola
- Mango
- Sos do sałatki: 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny lub limonki, sól, pieprz
Rukolę myjemy i suszymy. Wkładamy do miski, dodajemy starte na tarce z grubymi oczkami mango - jeśli mango jest bardzo miękkie lepiej pokroić je w drobną kostkę nożem.
Składniki sosu mieszamy razem w miseczce i dodajemy do sałatki tuż przed podaniem. Mieszamy wszystko razem.
Puree:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany kremówki 30%
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Odlewamy, odparowujemy.
Praską lub tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy gorące jeszcze ziemniaki. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy, masło można dodać do ziemniaków w trakcie przeciskania. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie razem mieszamy. Przekładamy do miski, podajemy.
Teraz wszystko razem podajemy na stół i delektujemy się idealnym połączeniem smaków :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz