Idealna na śniadanie, idealna na przekąskę w ciągu dnia, idealna na kolację.....
Długo jej u nas nie było i tak sobie pomyślałam że to świetny pomysł na śniadanko w przed dzień świąt :)
Jest i akcent jajeczny :)
Sałatce dużego uroku dodaje sos winegret, oczywiście własnej roboty, dzięki dodaniu syropu klonowego ma lekko słodki posmak, który idealnie komponuje się z całością.
U nas podana z grahamkami, świeżutkimi...
Idealne, lekkie śniadanko :)
Składniki dla 2 osób:
- 2 garście mixu sałat (z roszponką)
- 1/3 - 1/2 żółtej i czerwonej papryki (w zależności od wielkości, ja dałam po 1/3)
- 1 mała cebula dymka
- 5 czarnych oliwek
- 2 pomidorki koktajlowe
- 1/2 puszki tuńczyka sałatkowego
- 1 jajko ugotowane na twardo
- odrobina szczypiorku z dymki
Sos winegret: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki syropu klonowego (można zastąpić miodem), sól i pieprz
Wszystkie składniki na sos włożyć do miseczki, dokładnie wymieszać i odstawić.
Sałatę włożyć do miski.
Papryki pokroić w kostkę (tak 0,5x0,5cm), wrzucić równomiernie na sałatę.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, rozłożyć równomiernie na sałatkę.
Teraz sałatkę skropić po całości całym, przygotowanym wcześniej sosem winegret. NIE MIESZAĆ.
Rozłożyć tuńczyka - u nas po przekątnych.
Oliwki pokroić w plasterki, rozłożyć na sałatce pomiędzy tuńczykiem.
Jajko pokroić na ćwiartki i rozłożyć na sałatce.
Całość przyozdobić ćwiatrkami pomidorków. Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem!
Podawać ze świeżym pieczywem a najlepiej bułeczką :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz