sobota, 4 kwietnia 2015

Sałatka nicejska



Idealna na śniadanie, idealna na przekąskę w ciągu dnia, idealna na kolację.....
Długo jej u nas nie było i tak sobie pomyślałam że to świetny pomysł na śniadanko w przed dzień świąt :)
Jest i akcent jajeczny :)

Sałatce dużego uroku dodaje sos winegret, oczywiście własnej roboty, dzięki dodaniu syropu klonowego ma lekko słodki posmak, który idealnie komponuje się z całością.

U nas podana z grahamkami, świeżutkimi...
Idealne, lekkie śniadanko :)



Składniki dla 2 osób:
  • 2 garście mixu sałat (z roszponką)
  • 1/3 - 1/2 żółtej i czerwonej papryki (w zależności od wielkości, ja dałam po 1/3)
  • 1 mała cebula dymka
  • 5 czarnych oliwek
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 1/2 puszki tuńczyka sałatkowego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • odrobina szczypiorku z dymki

Sos winegret: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki syropu klonowego (można zastąpić miodem), sól i pieprz

Wszystkie składniki na sos włożyć do miseczki, dokładnie wymieszać i odstawić.

Sałatę włożyć do miski. 
Papryki pokroić w kostkę (tak 0,5x0,5cm), wrzucić równomiernie na sałatę. 
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, rozłożyć równomiernie na sałatkę. 
Teraz sałatkę skropić po całości całym, przygotowanym wcześniej sosem winegret. NIE MIESZAĆ.
Rozłożyć tuńczyka - u nas po przekątnych.
Oliwki pokroić w plasterki, rozłożyć na sałatce pomiędzy tuńczykiem.
Jajko pokroić na ćwiartki i rozłożyć na sałatce.
Całość przyozdobić ćwiatrkami pomidorków. Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem!

Podawać ze świeżym pieczywem a najlepiej bułeczką :)

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz