niedziela, 26 kwietnia 2015

"Babka" mocno czekoladowa na jogurcie



...oj ta babka to uwiodła nasze serca...
...może dlatego, że w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i nie upiekłam jej w formie na babkę tylko pomyślałam, że serce do takiej czekolady będzie pasować jak ulał :)
...no i się nie pomyliłam...

Zatem moja nowa blacha na babkę czeka dalej na swój pierwszy raz...
...ale myślę, że się wkrótce doczeka....
A formy są dwie więc słodka przyszłość zapowiada się ciekawie... :)

A ktoś może zapytać czemu to babka jak to serce, ciasto czekoladowe...
A dlatego bo zrobione jak na babkę przystało z ucierania składników czyli jest to tzw. babka ucierana :)
...a jak każda babka którą trzeba utrzeć, łatwo ją popsuć i zrobić zakalca :(
A najważniejszy element przy babce ucieranej jest taki, iż wszystkie, ale to wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej!

No nic do roboty i zobaczycie jak wyjdzie!


Składniki:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka gęstego jogurtu (najlepiej gęstego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki kakao
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze, co znaczy że należy je wyjąć z lodówki kilka (3) godzin wcześniej i zostawić w temperaturze pokojowej :)

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski, wymieszać i odstawić.

W kolejnej misce masło wraz z cukrem utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Wyłączyć mikser i dodawać na zmianę mąkę i jogurt mieszając już tylko szpatułką i tylko do połączenia składników.


Piekarnik rozgrzać do 150*C

Formę do babki lub inną wysmarować masłem i oprószyć mąką (jeśli jest silikonowa to nie trzeba tego robić). Ciasto przełożyć do formy do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotować polewę:

  • 100 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 15 g cukru
  • 15 g masła
Mleko zagotować, od razu wrzucić czekoladę , wymieszać do rozpuszczenia, dodać masło i cukier i ponowie wymieszać do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy.



Ozdobić ciasto masą i pozostawić do zastygnięcia.



SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz