wtorek, 28 kwietnia 2015

Sandacz w sosie porowo-śmietanowym



Niezwykle smaczna ryba!
U nas zapiekania i podana w garnku rzymskim w towarzystwie pora w śmietanie oraz batatów.
Dodatkowo do podania warto przygotować sos porowo-chrzanowy.

Bardzo dobra propozycja podania.

Oczywiście rybę możecie przygotować w zwykłym naczyniu żaroodpornym.


Składniki dla 2 osób:
  • 600 - 700 g sandacza w całości
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • 1 batat
  • 2-3 łyżki tartego sera cheddar
  • 1 por
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeży tymianek do posypania

Garnek rzymski namoczyć na przynajmniej 30 minut.

Sandacza oskrobać z ości, wypatroszyć i dokładnie umyć. Posolić.
Włożyć do garnka rzymskiego. Do środka sandacza włożyć 2 gałązki natki pietruszki. 

Batata obrać i pokroić w plastry, ułożyć w garnku rzymskim w koło sandacza, posypać plastry batata tartym serem.

Pora umyć, pokroić w półplasterki i wymieszać ze śmietaną, ułożyć częściowo na sandaczu.
Cytrynę pokroić na 2 ćwiartki, posypać cukrem i włożyć do garnka rzymskiego.

Garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 180*C, jeśli używanie naczynia żaroodpornego to wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika.

Sandacza w naczyniu żaroodpornym zapiekać przez 30 minut.
Sandacza w garnku rzymskim pieczemy 1h. Po tym czasie odkrywamy garnek i pieczemy jeszcze 15 minut.

W tym czasie (ostatniego zapiekania) szykujemy sos chrzanowo-porowy:
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
Masło rozpuścić w niewielkim rondelku, dodać pora i dusić na małym ogniu do czasu aż por będzie miękki, dodać śmietanę i zagotować.
Zdjąć z ognia, od razu dodać chrzan, dokładnie wymieszać.

Podawać ciepły do sandacza.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz