Suflet czekoladowy to jedna z tych rzeczy, które z całą pewnością zasmakują każdemu :)
Jest delikatny, lekki przypomina piankę albo mus...
Pomimo, iż zrobiony jest z gorzkiej czekolady nie jest to w ogóle wyczuwalne.... smakuje idealnie...
Kilka ważnych uwag!
Suflet, aby był piankowy, i ładnie wyrośnięty przynajmniej przez chwilkę (mój opadał w tempie natychmiastowym) musi być dobrze zrobiony i szybo podany!
Suflet należy wykonać, od razu upiec i od razu podawać.
Nie ma zatem mowy o przygotowaniu czegokolwiek wcześniej...
Niestety to nie taki deser.
Z dobrych informacji - bardzo szybki do zrobienia :)
Ja zrobiłam z połowy porcji - przyznaję że chciałam nieco oszukać domowników....
kokilki były w mig puste a buźki zawiedzione :(
Składniki dla 4 osób:
- 140 g gorzkiej czekolady
- 90 ml śmietany kremówki 36%
- 2,5 łyżki cukru
- 3 jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka rumu lub ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotować 4 kokilki o pojemności 180 ml każdy (pamiętajcie że te na moich zdjęciach są o połowę mniejsze), posmarować je dokładnie masłem (po same brzegi) i jeszcze dokładniej obsypać drobnym cukrem. Odstawić an bok.
Piekarnik rozgrzać do 200*C
W garnuszku z grubszym dnem umieścić kremówkę wraz z cukrem i rumem/ekstraktem, podgrzewać do zagotowania. następnie zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, odstawić na około 2 minuty do rozpuszczenia się czekolady. Po tym czasie wymieszać i odstawić do ostygnięcia (masa czekoladowa powinna być lekko ciepła).
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do lekko ciepłej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać.
Białka wraz ze szczyptą soli ubić w oddzielnej misce na prawie sztywną pianę. Po tym czasie dodać część białek do masy czekoladowej aby ją rozrzedzić, wymieszać, następnie dodać resztę piany i bardzo delikatnie wmieszać ją szpatułką w masę. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia.
Masę przełożyć do kokilek, nakładając po same brzegi.
Wstawić do piekarnika i po 30 sekundach zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec około 15 minut.
Po tym czasie od razu wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i podawać.
Suflet z czasem będzie opadać.
....ale smakuje i tak wyśmienicie!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz