środa, 1 kwietnia 2015

Jajka faszerowane awokado



Chwilowa, naprawdę chwilowa przerwa w ciastach :)
Szybka propozycja na faszerowane jajka, idealne do podania na świąteczny stół, ale także poza nimi jest świetną propozycją na śniadanko!


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz
  • kolendra do ozdoby
Jajka ugotować na twardo - jajka włożyć do garnka zalać wodą, nastawić. Od zagotowania gotować 5 minut. Zdjąć z ognia wylać gorącą wodę, zalać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.

Po wystudzeniu jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki.
Żółtka wyłożyć na deskę, miejsce po żółtku nieco powiększyć - białko dołożyć do żółtek. Od spodu jajko można nieco przyciąć aby stało stabilnie na talerzu.
Żółtko i odcięte części białka posiekać na drobne kawałeczki, wrzucić do miseczki.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć środek, posiekać na mniejsze kawałki, dodać do miski z posiekanym jajkiem. Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać, dodać do miseczki, następnie dodać wszystkie pozostałe dodatki, wymieszać delikatnie.

Łyżeczką nakładać farsz w "miseczki" z białek, rozłożyć dokładnie pomiędzy 8 połówek. Górę przyozdobić listkami kolendry.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz