Chwilowa, naprawdę chwilowa przerwa w ciastach :)
Szybka propozycja na faszerowane jajka, idealne do podania na świąteczny stół, ale także poza nimi jest świetną propozycją na śniadanko!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mała cebula szalotka
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz
- kolendra do ozdoby
Jajka ugotować na twardo - jajka włożyć do garnka zalać wodą, nastawić. Od zagotowania gotować 5 minut. Zdjąć z ognia wylać gorącą wodę, zalać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.
Po wystudzeniu jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki.
Żółtka wyłożyć na deskę, miejsce po żółtku nieco powiększyć - białko dołożyć do żółtek. Od spodu jajko można nieco przyciąć aby stało stabilnie na talerzu.
Żółtko i odcięte części białka posiekać na drobne kawałeczki, wrzucić do miseczki.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć środek, posiekać na mniejsze kawałki, dodać do miski z posiekanym jajkiem. Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać, dodać do miseczki, następnie dodać wszystkie pozostałe dodatki, wymieszać delikatnie.
Łyżeczką nakładać farsz w "miseczki" z białek, rozłożyć dokładnie pomiędzy 8 połówek. Górę przyozdobić listkami kolendry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz