niedziela, 5 kwietnia 2015

Żurek na zakwasie



Już można chyba powiedzieć, że to tradycja :)
Co roku, po święceniu jajek w naszym domku na obiad chyba nie da się już obejść bez żurku :)
W tym roku powstał całkowicie inaczej niż do tej pory...
....zakwas... miseczki z chleba...jajka przepiórcze... biała kiełbaska...żeberka...
Na bogato!

Można by rzec, że to dla nas początek świąt!
Po porannym bieganiu, zdobieniu pisanek, ostatnich zakupach...
Wspólna chwila przy stole, przy posiłku....

Tak, dla mnie nasze wspólne posiłki to coś świętego!
Moment, przy którym wszyscy zbierają się w jednym miejscu, odrywają od swoich rzeczy, żeby zasiąść razem przy stole i zjeść... 
...pobyć razem, porozmawiać, pośmiać, posprzeczać....

A do tego święta i posiłki są czymś szczególnym!
Nasze świętowanie rozpoczęliśmy już dzisiaj tym oto właśnie daniem...
Żurek zrobiony na własnym zakwasie, ale możecie go przygotować także na zakwasie kupnym!

Było cudnie przepysznie!


Składniki dla 4-6 osób:
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 500 g białej kiełbasy, surowej
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 1 ząbek czosnku, w łupinie
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 3 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • Opcjonalnie: wędzone żeberka lub boczek

Ugotować wywar - włoszczyznę zalać 2 litrami wody, posolić. Od zagotowania gotować około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć warzywa, przecedzić.
Dodać kiełbasę i gotować razem przez 1h. Na 15 minut przed końcem dodać pokrojone żeberka/boczek. Wyjąć kiełbasę i odłożyć na bok.
Po tym czasie dodać zakwas na żur, mieszając go dokładnie przed wlaniem. Po wlaniu dodać chrzan, majeranek, sól, pieprz i  zagotować, następnie gotować przez 2 minuty. Kiełbasę pokroić w plastry i dodać do żurku. Śmietanę przełożyć do miseczki dodać do niej 4 łyżki żurku, po każdej mieszając i wlać do zupy, wymieszać. 

Żurek podawać z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Żurek można podawać z ziemniakami lub w miseczkach chlebowych.



Smacznego!

A chlebowe miseczki można zjeść dowolnie :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz