czwartek, 30 kwietnia 2015

Pieguski orkiszowe



...nie wszystko co zdrowe czy dietetyczne musi być niesmaczne :)
Jest to doskonały przykład :)

Pieguski na mące orkiszowej!
Bardzo apetyczne....
...bardzo zdrowe...
...bardzo łatwe w przygotowaniu :)

Zapraszam....


Składniki na około 60 ciasteczek:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 225 g schłodzonego masła
  • 1 szklanka ciemnego brązowego cukru (dałam muscovado)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 240 g drobinek czekoladowych
Wszystkie składniki (prócz czekolady) umieścić w misie miksera i miksować najlepiej końcówką haka do momentu aż powstanie jednolita kula. Dodać czekoladę i wmieszać/wgnieść w ciasto.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 175*C.

Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować w kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać łyżeczką. Można nieco poprawiać ich kształt.

Włożyć do piekarnika i piec około 16 - 20 minut.

Wyjąć i ostudzić na kratce.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz