czwartek, 9 kwietnia 2015

Bezowy tort cytrynowy



To zdecydowanie jedna z naszych ulubionych wersji bez...
Niesamowite połączeni słodkości bezy z lemon curd'em...
...powala chyba nie tylko wielbicieli cytrynowych smaków!

Idealna na większe lub mniejsze okazje...
Za każdym razem, kiedy się pojawi na stole zdobywa nowych wielbicieli...

Zachęcam Was zatem do wykonania i skosztowania :)



Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

W misie miksera umieścić białka, dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.

Następnie bardzo po woli, łyżka po łyżce dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładni wmiksować w pianę.

Piekarnik rozgrzać do 180*C

Na papierze do pieczenia namalować dwa okręgi o średnicy 23 cm (ja robię  to na dwóch oddzielnych papierach a potem blachach). Blachy wysmarować masłem, położyć papier z narysowanymi okręgami.
Na okręgi wyłożyć naszą pianę, po równo na każdy, wyrównać.

Blachy wstawić do piekarnika, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec w niej nasze bezy przez 90 minut. 

Po zakończeniu pieczenia wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i wystudzić w nim blaty. Najlepiej zostawić je tak na całą noc.

Krem z lemon curd:

  • 125 g serka mascarpone
  • 150 g lemon curd 
  • 250 ml śmietany kremówki 36%


    Dodatkowo - 3 łyżki lemon curd

    W miseczce połączyć i dokładnie wymieszać serek z lemon curd.
    W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę śmietanę. Następnie dodawać ją do mieszanki sera z lemon curde. Bardzo delikatnie ale dokładnie wymieszać.

    Na paterę położyć blat bezowy, na niego wyłożyć cały krem z lemon curd. Dokładnie rozprowadzić i wyrównać.

    Odłożone 3 łyżki lemon curd włożyć do rękawa cukierniczego. Połowę wycisnąć na krem robiąc zygzaki po całej powierzchni. Położyć drugi blat. Na górę wycisnąć pozostały lemon curd ponownie robiąc zygzaki.


    Smacznego!




     


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz