piątek, 10 kwietnia 2015

Muffinki owsiane (dietetyczne)



....po Świętach to dobra propozycja na coś słodkiego i miłego dla podniebienia :)
A tak naprawdę to świetna propozycja na śniadanko ze szklanką mleka....
...lub drugie śniadanie do szkoły...
...lub lekki podwieczorek :)

Nie za słodkie, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami owsianymi...
...pełne zdrowych dodatków :)

Naprawdę są bardzo smaczne i moja rodzinka powiedziała, że takie dietetyczne to oni mogą a i codziennie :)



Składniki na 12 sztuk:
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka melasy
  • opcjonalnie: 3-4 łyżki mleka

Płatki owsiane wrzucić do większej miski (tej w której docelowo będziemy mieszać wszystkie składniki) dodać jogurt, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.
w drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać do niej pokrojone na małe kawałki morele, płatki migdałowe, rodzynki i żurawinę, wymieszać.
W kolejnej misce wbić jajko, dodać olej, miód i melasę roztrzepać razem widelcem do dokładnego połączenia. Dodać do płatków owsianych i wymieszać.
Następnie dodać do nich miskę z sypkimi składnikami, wymieszać.

Masa będzie gęsta, ale jeśli będzie za gęsta dodać odrobinę mleka.

Piekarnik nagrzać do 180*C.

Przygotować formę i/lub papilotki na muffiny.
Napełnić je do 3/4 wysokości.

Wstawić do piekarnika i piec 25 minut.

Wyjąć i ostudzić na kratce.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz