środa, 13 maja 2015

Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i łososiem



Jedna z lepszych zapiekanek jakie jedliśmy i pewnie nie raz jeszcze zjemy...
Naprawdę gorąco ją Wam polecam, jest baaardzo smaczna.
Kilka już razy robiłam ja z ziemniakami, ale teraz po moim zauroczeniu batatami, zrobiłam ją z batatami :)
I szczerze mówiąc jest o wiele lepsza, a słodkawy smak batatów jeszcze bardziej podkręca to danie...

Zróbcie koniecznie, szybki i łatwe do wykonania i nie wiele składników jest potrzebnych.


Składniki dla 4 osób:
  • 800 g ziemniaków lub batatów
  • 300 g łososia, może być surowy lub grillowany
  • 600 g cukinii
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 100 g sera camembert
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 30 g tartego sera parmezan lub cheddar lub podobny
  • oregano
  • sól, pieprz

Ziemniaki/bataty obrać, umyć i pokroić w plastry niewielkiej grubości. Wrzucić do garnka z wodą, zagotować i od tego momentu gotować maksymalnie 5 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz, odstawić.


Łososia umyć, usunąć ości i pokroić na kwadraty.

Cukinię umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką masła, włożyć cukinię i smażyć 2 minuty, następnie posolić, popieprzyć i dodać śmietanę, pokrojony na małe kawałki ser camembert, wymieszać. Odlać około 1/2 szklanki sosu, dodać do niego mąkę ziemniaczaną, wymieszać i przelać z powrotem na patelnię, dokładnie wymieszać, zagotować. Od razu zdjąć z ognia, dodać jajko i dokładnie i szybko wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180*C, grzałka góra i dół.

Naczynie żaroodporne (wielkości około 18x29cm) wysmarować masłem.
Ziemniaki/bataty podzielić na 3 części. Pierwszą część położyć na dnie naczynia, jeden obok drugiego, , posypać je pieprzem, na nie wyłożyć połowę cukinii, wyrównać, ponownie ułożyć ziemniaki/bataty, posypać pieprzem i ponownie cukinię. Na cukinie ułożyć kawałki łososia. Przykryć ostatnią częścią ziemniaków/batatów. Całość posypać startym serem.

Wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut. 
Po tym czasie wyjąc z piekarnika, posypać oregano i podawać.






SMACZNEGO!


 

poniedziałek, 11 maja 2015

Czekoladowe babeczki z powidłami



Tym razem był to pomysł Emilki na niedzielne popołudnie.
...nieco pomogłam i wspólnymi siłami wyszły nam bardzo dobre, mocno czekoladowe babeczki nadziane powidłami śliwkowymi i polane polewą czekoladową....

Idealne dla wielbicieli czekoladowych smaków...


Składniki na 12 sztuk:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 120 g masła (użyłyśmy klarowanego)
  • 55 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru demerara
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i przyprawę korzenną przesiać do miski, odstawić.

W niewielkim garnuszku roztopić masło, zestawić z ognia i dodać czekoladę. Po chwili wymieszać, lekko przestudzić i dodać kakao, wymieszać i odstawić.

W większą miskę wbić jajka, dodać cukier i ubijać do uzyskania puszystej masy, pod koniec ubijania dodać ekstrakt waniliowy. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować.
Następnie odłożyć mikser i do masy dodawać naprzemiennie śmietanę z sypkimi produktami mieszając już tylko łyżką i tylko do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzać do 170*C.

Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Do papilotek wkładać masę do połowy wysokości, następnie na środek położyć łyżeczkę powideł i przykryć masą, wyrównać.

Muffiny włożyć do piekarnika i piec 20 minut.

Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce.

Dodatkowo do mufinnek można przygotować polewę czekoladową.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 30 g masła
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej - składniki wkładamy do miseczki, najlepiej metalowej. Miseczkę stawiamy na garnuszku z niewielka ilością gotującej się wody. Tak gotujemy i mieszamy do momentu rozpuszczenia i dobrego połączenia składników.

Polewę, po 1 łyżeczce wykładamy na muffinki i rozprowadzamy po całości.

Smacznego.






niedziela, 10 maja 2015

Zapiekany omlet ze szparagami



Kolejna propozycja na podanie szparag wplecionych w dobre danie w połączeniu z jajkami...
Idealna propozycja na śniadanko, kolację czy ciepłą przekąskę w ciągu dnia.

Wystarczy kilka składników, szparagi, naczynie żaroodporne i piekarnik :)

Zachęcam do wykonania.


Składniki dla 3-4 osób:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 10 szparag (mogą być zarówno zielone jak i białe)
  • 1 łyżka startego sera cheddar (lub podobny)
  • 1 łyżka ziół (najlepiej świeżych - tymianek, bazylia, rozmaryn)
  • sól, pieprz
  • masło
  • opcjonalnie - 4 plasterki szynki parmeńskiej lub podobnej

Przygotować niewielkie (średnica około 23 cm) naczynie żaroodporne, wysmarować je dokładnie masłem.

Szparagi umyć, ułamać zdrewniałe końce. Białe szparagi dodatkowo obrać z twardej skórki. Pokroić w kawałki 3 cm.
Szparagi należy zblanszować - zanurzyć na 1 minutę we wrzątku, następnie wyjąć i pd razu przepłukać zimną wodą.

Piekarnik nagrzać do 170*C.
Szparagi ułożyć na dnie naszego naczynia. Na szparagi ułożyć pokrojoną szynkę jeśli używamy.


Jajka wbić do miski, dodać mleko roztrzepać rózgą, dodać starty ser, zioła, posolić, popieprzyć, wymieszać. Na górę położyć kilka małych kawałków masła.
Przelać masę jajeczną do naczynia ze szparagami.

Wstawić do piekarnika i zapiekać 17 minut.

Podawać ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO!







sobota, 9 maja 2015

Muffiny marchewkowe



Muszę przyznać, że ta wersja muffin jest w mocnej czołówce moich NAJ...
Był moment, że zachłysnęłam się muffinami i dużo różnych wersji robiłam... potem zapał opadł i skupiłam się na takich bardziej wyrafinowanych wersjach!

Ta wersja mocno przypomina ciasto marchewkowe...
Mufinny są bogate w dodatki, przez co ciasto jest wilgotne i baaaardzo smaczne.
Jest też szybszą wersją od ciasta, co jest niezawodne kiedy znajomi dadzą znać że zaraz wpadną :)
...niezawodne także w smak...

Choć wersja z kremem oczywiście nie jest obowiązkowa jednak serdecznie Was do niej zachęcam... bo dodaje do nich bardzo wiele...

Zapraszam do wykonania :)


Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka starter marchwi (na grubych oczkach)
  • 2/3 szklanki drobno pokrojonej brzoskwini (może być z puszki i taką daję najczęściej)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki mleka

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę przesiać do miski, dodać cukier, przyprawę korzenną i sól, dokładnie wymieszać.

W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać olej i mleko i razem wymieszać dokładnie. Przelać do miski z suchymi składnikami, dokładnie wymieszać.
Teraz dodać orzechy, brzoskwinię i marchew. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie gdyby ciasto było za gęste dodać jeszcze odrobinę mleka.

Piekarnik rozgrzać do 180*C.

Przygotować formę i papilotki (jeśli używamy) na muffiny. Ciasto przekładać do formy do 3/4 wysokości lub nawet nieco więcej.

Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Podczas studzenia przygotować krem.

Składniki na krem:
  • 125 g serka Philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Serek wraz z cukrem wymieszać w miseczce do powstania gładkiej masy.
Nakładać po łyżeczce na wystudzoną muffinkę, rozprowadzić po całej górze, posypać wiórkami kokosowymi.

Podawać od razu smacznego!

Szybko próbować bo znikają migiem :)






piątek, 8 maja 2015

Churros cynamonowe



W ramach uwielbienia i powodzenia jakim cieszyły się gniazdka padło, że kolejne powinny być churros :)
Churros pochodzą z Hiszpanii, są zrobione z ciasta parzonego i smażone na głębokim tłuszczu. 
W życiu nie jadłam oryginalnych więc ciężko mi porównać do oryginał...

Te nam smakowały :)
...były o smaku cynamonowym, dodatkowo obsypane cukrem z dodatkiem cynamonu. Nie były ani tłuste ani za słodkie.
Do maczania przygotowałam czekoladę ale można także podać masę kajmakową.

Wydaje mi się, że smakowały wszystkim, pojechały z nami w gości, bo bardzo szybko zniknęły...


Składniki na około 30 sztuk:
  • 360 ml wody
  • 75 g masła
  • 3 łyżki cukru demerara
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
Dodatkowo: 
  • olej do głębokiego smażenia
  • drobny cukier wymieszany z cynamonem (do obtaczania)

W garnku zagotować wodę wraz z masłem i cukrem, do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Do gorącej wody wsypać mąkę, uprzednio wymieszaną z cynamonem, wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Odstawić do ostudzenia.

Dodawać po jednym jajku, dokładnie po dodaniu miksując, dodać ekstrakt, zmiksować. Ciasto powinno być gładkie ale gęste.

Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwaiazdki.

Rozgrzać olej do temperatury 175*C, temperaturę kontrolować termometrem spożywczym lub najlepiej robić to we frytownicy.

Do rozgrzanego oleju wyciskać podłużne paski ciasta o długości około 10-12cm. Smażyć z każdej strony do złotego koloru (około 2 minut na każdą stronę). Wyjmować na ręcznik papierowy do wysuszenia z oleju.
Od razu obtaczać w cukrze wymieszanym z cynamonem, przekładać na talerz.

Sos czekoladowy:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady
Opcjonalnie: 1 łyżeczka chilli jeśli taką opcję lubimy :)

Śmietanę kremówkę podgrzać w niewielkim garnuszku prawie do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę oraz chilli. Odstawić na 2 minuty do rozpuszczenia czekolady. Po tym czasie wymieszać dokładnie. Podawać najlepiej lekko ciepłe do churros.


Smacznego!





czwartek, 7 maja 2015

Szparagi - najprościej i najszybciej



Szparagi, zwłaszcza zielone to moja miłość poprzedniej wiosny!
Zakochałam się w nich do nieprzytomności....
Codziennie odwiedzałam okoliczne gospodarstwo rolne aby nacieszyć się jeszcze bardziej ich smakiem....
I nagle sobie poszły :(
Tak jak i wiele innych warzyw i owoców sezonowych, tak samo szparag brakowało mi przez te miesiące...

Pokazały się z powrotem a moja miłość wciąż trwa i z każdym dniem nakręcam się coraz bardziej....

Na dzisiejsze ochotę miałam od rana i wiedziałam że wracając zakupię pęczek :) kupiłam nawet dwa :) bo jutro na obiad będą zawijane w kurczaku i szynce parmeńskiej....

A taka wersja, najprostsza jest idealna jako dodatek do obiadu, do grilla czy po prostu same na lekką kolację!


Składniki:
  • 0,5 kg pęczek zielonych szparag 
  • szczypta soli
Opcjonalnie: 
  • oliwa z oliwek
  • tarty parmezan lub podobny
  • uprażone płatki migdałowe (na suchej patelni)
Szparagi najlepiej gotować albo na parze albo w specjalnym garnku - długim, wąskim z wewnętrznym koszykiem. Wówczas główki szparag powinny wystawać ponad gotującą się wodę. ...ale w zwykłym też dacie radę :)

Szparagi płuczemy w zimnej wodzie, odrywamy "zdrewniałe" końce - szparagi najlepiej złapać za koniec i złamać - złamią się same w odpowiednim miejscu.
Gotujemy wodę, szparagi wkładamy do koszyczka. Wody w garnku powinno być tyle żeby główki szparag wystawały ponad wodę. Po zagotowaniu się wody wkładamy szparagi, przykrywamy garnek i gotujemy dosłownie 3 minuty! 
Wyjmujemy i wykładamy na talerz, lekko solimy.
Szparagi tak przygotowane są miękkie i chrupiące, po prostu idealne!

Dla chętnych propozycja podania z małym urozmaiceniem: szparagi wyjęte na talerz prosto z garnka smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy startym parmezanem (lub podobnym w smaku serem) a następnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi!



SMACZNEGO!




środa, 6 maja 2015

Drożdżówki z serem



....majówka u brata...
Dzieci potrzebują coś przegryźć... pomyślałam, że drożdżówki to całkiem dobry pomysł....
Hmmm.... 
...z budyniem już były, zatem upiekłam z serem :)

Smakowały przede wszystkim dorosłym, bo dzieci zajęte były zabawą :)

Doskonałe w smaku, ciasto idealne, nada się do innych nadzień także budyniu,owoców czy maku...



Składniki na 12 sztuk:
  • 250 g mleka
  • 20 g miodu
  • 2 jajka
  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży suchych
  • 75 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Mleko wymieszać w misce z miodem i jajkami, dodać mąkę uprzednio wymieszaną z drożdżami oraz masło i sól. Ciasto wyrabiać, najlepiej mikserem z końcówką haka, do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Pozostawić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5h.

**********
Jeśli używacie maszyny do chleba włożyć wszystkie składniki do maszyny w kolejności: mleko, miód, jajka, sól, masło, mąka drożdże i nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego.
**********


Składniki na masę serową:
  • 400 g białego sera
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo dokładnie rozetrzeć widelcem do dokładnego połączenia składników. Odstawić.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części (o wadze około 50 g każda), uformować z ich kulki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości od siebie. pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200*C.

Jak nasze bułeczki już się napuszą należy przy użyciu szklanki z niewielkim dnem robić w ich środku wgłębienia dociskając dnem szklanki do samego spodu.
We wgłębienia nakładać masę serową, wyrównać.

Pozostałe białko (po żółtku w masie serowej) roztrzepać widelcem. Smarować nim brzegi bułeczek.

Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.


Wyjąć po tym czasie i ostudzić na kratce.






Smacznego!












niedziela, 3 maja 2015

Babka maślana z limonką



Nareszcie udało mi się wypróbować moją nową formę....
...ale i przepis który mnie kusił już od dłuższego czasu...
Babka w smaku idealnie dopasowana, nie jest za słodka...
...nie czuć też kwaskowatości limonek... 
....ale za to połączenie maślano-limonkowe jest naprawdę doskonałe!

Sam kształt też powalający :)
Nieprawdaż?

W babce można spokojnie zamienić limonkę z pomarańczą lub dla większych wielbicieli kwaśnych smaków ze zwykłą cytryną :)
Myślę że u mnie drugie podejście będzie z pomarańczą.

Choć ta wersja z limonką jest naprawdę idealna!


Składniki:
  • 250 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka 
  • skórka otarta z 4 limonek
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 180 ml soku z limonki (u mnie 7 limonek)

Wszystkie składniki muszą byc w temperaturze pokojowej.

Sypkie składniki - mąka, proszek do pieczenia, soda oraz sól - przesiać do miski, wymieszać i odstawić.

Limonki umyć, wyszorować, sparzyć wrzątkiem.
z 4 zetrzeć skórkę i odstawić na bok, wycisnąć 180 ml soku, odstawić a bok.

Masło utrzeć na jasną puszystą masę, następnie dodawać po woli, łyżka po łyżce cukier, masa powinna być jasna i puszysta. teraz dodawać po jednym jajku, miksując po każdym bardzo dokładnie, na koniec miksowania dodać skórkę z limonki.
Do masy dodawać w 3 partiach sok z limonki na zmianę z sypkimi składnikami, po każdym dodaniu mieszać łopatką tylko do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzać do 160*C.

Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki wysypać.
Ciasto przełożyć do formy (do 3/4 jej wysokości), wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1h, do suchego patyczka.

Do ciasta można przygotować lukier limonkowy :)
Do 1 szklanki cukru pudru dodać 2-3 łyżki soku z limonki, doskładnie rozetrzeć. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodać nieco więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty odrobinę więcej soku z limonki/wody.


SMACZNEGO!






sobota, 2 maja 2015

Kasza jaglana ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą



W ramach otwarcia sezonu szparagowego...
...na śniadanie były jajka sadzone ze szparagami...
...a na kolację oto takie danie....
Baaardzo smaczne, apetyczne i nietypowe!

Dodatkowo może być podane/zjedzone zarówno na ciepło jak i na zimno...

Gorąco polecam w ramach co by tu ze szparag zrobić :)


Składniki dla 2 osób:
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 300 ml bulionu (można użyć także samej wody)
  • 8 zielonych szparagów
  • 5 pomidorów suszonych z oleju
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 30 g pestek dyni (uprażonych na suchej patelni)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • pół sera feta - pokrojonego w kostkę

Kaszę jaglaną wsypać na sitko i przepłukać zimną wodą, następnie zlać wrzątkiem i włożyć do garnka. Zalać 300 ml bulionu lub wody, zagotować a następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem 15 minut.

Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kawałki 3 cm.
Ugotować w wodzie, przez 3 minuty, wyjąć i od razu opłukać zimną wodą.

Kaszę przełożyć do miski i wymieszać widelce.
Dodać pozostałe składniki - szparagi, pokrojone suszone pomidory, kostki fety, posiekany szczypiorek, uprażone pestki dyni. Dodać 1 łyżkę oleju i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.

Smacznego!




piątek, 1 maja 2015

Koktajl szpinakowy z mango



Koktajl warzywno-owocowy!
Połączenie moich ulubionych smaków - szpinak i mango :)
Jak dla mnie połączenie idealne i następnego dnia była powtórka :)

Polecam jako idealny dodatek do dań lub drugie śniadako czy podwieczorek.



Składniki dla 4 osób:

  • 4 duże garście szpinaku
  • 2 dojrzałe mango
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • Opcjonalnie: garść liści mięty

Mango umyć, obrać, miąższ odkroić od pestki. Szpinak umyć, osuszyć.
Wszystkie składniki włożyć do miksera kielichowego i dokładnie zmiksować.
W razie potrzeby dodać więcej soku lub odrobinę wody.

Podawać od razu.

Smacznego!