...inne niż te co do tej pory robiłam...
Do ich zrobienia właśnie to mnie zachęciło...
...bułki obtaczane w bułce tartej...
...i ten sposób krojenia i układania na blasze...
A w smaku...
...dobre, ale tuż za pierwszą trójką :)
Ale to już kwestia smaków indywidualnych i czasem wydaje mi się że to ja najbardziej marudzę u nas w domu co do smaków :)
Zachęcam do spróbowania.
Do ich zrobienia właśnie to mnie zachęciło...
...bułki obtaczane w bułce tartej...
...i ten sposób krojenia i układania na blasze...
A w smaku...
...dobre, ale tuż za pierwszą trójką :)
Ale to już kwestia smaków indywidualnych i czasem wydaje mi się że to ja najbardziej marudzę u nas w domu co do smaków :)
Zachęcam do spróbowania.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
Ponadto:
- bułka tarta do obtoczenia
Z drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn: drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać łyżką cukru, zalać 1/3 szklanki letniej wody, wymieszać do rozpuszczenia cukru i drożdży. Dodać 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Jeśli używamy drożdży suchych wymieszać je z mąką.
Do miski wsypać mąkę z drożdżami suchymi lub naszym rozczynem, dodać sól, cukier, następnie wodę wymieszaną z olejem.
Wyrobić ciasto. Można ręcznie lub przy użyciu miksera, końcówka haka. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nasze ciasto powinno podwoić swoją objętość, trwa to około 1,5h.
******************
Jeśli używacie maszyny do pieczenia chleba, należy wrzucić do niej wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego, u mnie trwa on 1h 15 min).
******************
Po zakończeniu wyrastania lub pracy maszyny, ciasto wyjąć na stolnicę i krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta i zwinąć wzdłuż krótszego boku w gruby rulon. Obtoczyć go w bułce tartej.
Ostrym nożem podzielić na 12 części. Układać na blasze rozcięciem ku górze, przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 210ºC, wyrośnięte bułeczki włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut lub do zezłocenia.
Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz