Bardzo dobra propozycja na przyjęcia, sprawdza się idealnie.
Doskonała także jako kolacja czy przekąska...
Składniki można dowolnie dobierać, w zależności co akurat mamy w domu...
co lubimy bardziej...
Składniki na 3-4 porcje:
- 8 tortilli pszennych
- 3 garście rukoli
- 20 krewetek lub pierś kurczaka
- 2 dojrzałe awokado
- sok z cytryny do skropienia awokado
- 2 pomidory
- 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- papryka
- kilka czarnych oliwek
Sos:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce, odstawić.
Krewetki umyć, obrać, przesmażyć na patelni z masłem. Jeśli zamiennie będziecie wykorzystywać piersi kurczaka - pokroić go na małe kwadraciki, obsypać ziołami lub przyprawą grillową, usmażyć na patelni grillowej, bez tłuszczu.
Warzywa umyć, obrać ze skóry awokado, pomidory sparzyć i obrać skórkę, pokroić na niewielkie kawałki. Oliwki pokroić w plasterki. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Natychmiast po zdjęciu z patelni lub wyjęciu z mikrofali położyć na czystą ściereczkę i zawinąć w rulon.
Jak tylko tortille przestygną rozwinąć je ze ściereczki, posmarować sosem, ułożyć dodatki a następnie mocno zwinąć w rulon. Przekroić na pół i układać w misce rozcięciem do góry.
Tak samo postąpić ze wszystkimi tortillami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz