wtorek, 8 lipca 2014

Tarta z kurkami na cieście francuskim



Ta tarta zdecydowanie w moim rankingu pozostawiła wszystkie pozostałe w tyle...

Jest po prostu powalająca...
To połączenie wszystkich składników i dodatków jest idealne!
A wszystko na cieście francuskim i wykończone rukolą...

Musicie jej spróbować w tym sezonie kurkowym!
Jest na prawdę prosta i szybka do zrobienia!

Koniecznie nie możecie pominąć obecności orzechów włoskich i jeśli lubicie sera koziego, ja leciałam po nie specjalnie do sklepu, ale warto było....


Składniki na 4 porcje:
  • 250 g ciasta francuskiego mrożonego
  • 400 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • skórka strata z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 150 g sera koziego (rolada typu camembert) 
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki podprażonych orzechów włoskich
  • 50 g rukoli

Ciasto wyjąć z zamrażalki 15 minut wcześniej aby zmiękło.
Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Przygotować formę na tartę o średnicy 24-26 cm, wyłożyć na nią ciasto francuskie tak, aby pokryć nim całe dno i boki.
Ciasto przykryć dokładnie papierem do pieczenie, dno i boki, obciążyć dno - poprzez wrzucenie specjalnych ceramicznych obciążników lub zwykłej fasoli lub ryżu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez  18 minut.

W tym czasie przygotować farsz.
Kurki umyć i osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni roztopić masło, dodać pokrojony w plastry czosnek i smażyć go na małym ogniu przez 5 minut, dodać kurki i dusić kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Odstawić z ognia.
Do miseczki zlać sos z patelni, odstawić na chwilkę aby nieco przestygł. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka, skórkę z cytryny i oregano, dokładnie wymieszać. Wlać z powrotem na patelnię, podgrzać przez chwilę do momentu aż sos zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać pokrojony w kostki ser oraz pokrojone w plastry oliwki, doprawić solą i pieprzem.

Wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążnikami. Wstawić formę z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 minut do zarumienienia ciasta.
Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć na nie farsz, posypać rozmarynem, orzechami i parmezanem.

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180ºC i wstawić od razu do niego tartę, piec 10 minut.
Po wyjęciu odczekać chwilkę, aby nadzienie nieco stężało, posypać tartę rukolą i po chwili kroić i podawać.


Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz