Ta tarta zdecydowanie w moim rankingu pozostawiła wszystkie pozostałe w tyle...
Jest po prostu powalająca...
To połączenie wszystkich składników i dodatków jest idealne!
A wszystko na cieście francuskim i wykończone rukolą...
Musicie jej spróbować w tym sezonie kurkowym!
Jest na prawdę prosta i szybka do zrobienia!
Koniecznie nie możecie pominąć obecności orzechów włoskich i jeśli lubicie sera koziego, ja leciałam po nie specjalnie do sklepu, ale warto było....
Składniki na 4 porcje:
- 250 g ciasta francuskiego mrożonego
- 400 g kurek
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- skórka strata z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 150 g sera koziego (rolada typu camembert)
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
- listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- 1/4 szklanki podprażonych orzechów włoskich
- 50 g rukoli
Ciasto wyjąć z zamrażalki 15 minut wcześniej aby zmiękło.
Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Przygotować formę na tartę o średnicy 24-26 cm, wyłożyć na nią ciasto francuskie tak, aby pokryć nim całe dno i boki.
Ciasto przykryć dokładnie papierem do pieczenie, dno i boki, obciążyć dno - poprzez wrzucenie specjalnych ceramicznych obciążników lub zwykłej fasoli lub ryżu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 18 minut.
W tym czasie przygotować farsz.
Kurki umyć i osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni roztopić masło, dodać pokrojony w plastry czosnek i smażyć go na małym ogniu przez 5 minut, dodać kurki i dusić kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Odstawić z ognia.
Do miseczki zlać sos z patelni, odstawić na chwilkę aby nieco przestygł. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka, skórkę z cytryny i oregano, dokładnie wymieszać. Wlać z powrotem na patelnię, podgrzać przez chwilę do momentu aż sos zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać pokrojony w kostki ser oraz pokrojone w plastry oliwki, doprawić solą i pieprzem.
Wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążnikami. Wstawić formę z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 minut do zarumienienia ciasta.
Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć na nie farsz, posypać rozmarynem, orzechami i parmezanem.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180ºC i wstawić od razu do niego tartę, piec 10 minut.
Po wyjęciu odczekać chwilkę, aby nadzienie nieco stężało, posypać tartę rukolą i po chwili kroić i podawać.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz