wtorek, 1 lipca 2014

Quiche ze szparagami



Jeśli gdzieś jeszcze natraficie na szparagi i nie będziecie wiedzieli co z nich zrobić to może skusicie się na quiche :)

Quiche to kruche ciasto, warzywa, mięso i ser zalane śmietanowo-jajeczną masą. Quiche jest rodzajem tarty, ale występuje tylko w formie wytrawnej i zalana jest masą jajeczną. 

U nas ze szparagami, szparagi dodajemy surowe, dzięki temu będą chrupiące i smaczne.
Całość posypana podprażonymi płatkami migdałowymi i świeżym tymiankiem.

Zapraszam.



Składniki dla 4 osób:


Składniki na spód dla formy 26-28 cm:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Formę na tartę wysmarować masłem.
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Masło rozcierać palcami z mąką lub zmiksować mikserem do czasu aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko. Miksować dalej lub ręką formować ciasto w kulę, wyrabiać jak najkrócej się da. Gładkie ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 3 mm i o średnicy większej niż średnica tarty (ma starczyć na dno i boki). Ciasto przenieść delikatnie do formy. Dno nakłuć widelcem, wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190ºC (dolna i górna grzałka). Ciasto nakryć dokładnie folią aluminiową, przykrywając dno i boki, obciążyć dno ciasta ceramicznymi kulkami lub fasolą lub ryżem, rozprowadzić równomiernie. Piec przez 15 minut, następnie wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć folię aluminiową z obciążnikami i ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze około 13 minut, do lekko złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.


Składniki na farsz:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 60 g pokrojonego w kosteczkę sera brie lub camembert
  • sól, pieprz
Do posypania:
  • 70 g płatków migdałowych
  • tarty parmezan
  • świeży tymianek

Piekarnik nastawić na 150ºC.

Wbić jajka do miski i wymieszać je trzepaczką razem ze śmietaną, startym parmezanem oraz brie lub camembert. Doprawić solą i pieprzem.

Szparagi umyć i osuszyć, odłamać zdrewniałe końce, podzielić w zależności od ich wielkości na 2 lub 3 kawałki. Ułożyć na spodzie quiche.
Wlać na nie masę śmietanowo-jajeczną i bardzo delikatnie włozyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut, do czasu aż masa zastygnie.

Wyjąć z piekarnika, posypać parmezanem, lekko zrumienionymi płatkami migdałowymi (robimy to ciut wcześniej na suchej patelni, mieszając cały czas) oraz świeżym tymiankiem.

Koniecznie odczekać kilka minut przed pokrojeniem.

Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz