Te pączusie pamiętam jeszcze z dzieciństwa...
Jak robiłam je z mamą pomiędzy ciasteczkami z maszynki a biszkoptem...
I strasznie się cieszę, że kilka lat temu znalazłam ten przepis i mogą co jakiś czas pojawiać się i w moim domu :)
Czasem specjalnie, a czasem, tak jak i teraz, z konieczności wykorzystania serka z lodówki :)
Pączusie są nieziemsko smaczne, dzieci (te małe i te duże) je uwielbiają...
Puszyste w środku, nie nasiąkają tłuszczem...
Robi się je ekspresowo...
...a jedyna w nich wada....
...nie można się od nich oderwać podczas jedzenia...
Pączusie są nieziemsko smaczne, dzieci (te małe i te duże) je uwielbiają...
Puszyste w środku, nie nasiąkają tłuszczem...
Robi się je ekspresowo...
...a jedyna w nich wada....
...nie można się od nich oderwać podczas jedzenia...
Składniki, wyszło mi ich dokładnie 40 sztuk:
- 300 g serka homogenizowanego (może być sam waniliowy, ja zazwyczaj mieszam naturalny z waniliowym pół na pół)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Do posypania:
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki cynamonu
cukier wymieszać w talerzu z cynamonem, odstawić. Będziemy w nim obtaczać nasze pączusie :)
Serek wymieszać z jajkami trzepaczką. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać widelcem.
W szerokim i płaskim garnku (ja robię to we frytownicy) rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Trzeba cały czas utrzymywać taką samą temperaturę, aby pączusie nam się dobrze smażyły, ani za słabo - bo będą za bardzo nasiąkać olejem, ani za mocno - będą przypiekać się za szybko z zewnątrz i nie dopiekać wewnątrz. Frytownica jest o tyle bardziej wygodna, że sama pilnuje utrzymywania temperatury.
Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, smażyć do złotego koloru, obracając je w garnku. Łyżkę co jakiś czas maczać w oleju by ciasto się do niej bardzo nie kleiło podczas nakładania.
Usmażone pączki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtaczać w przygotowanym wcześniej cukrze z cynamonem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz