piątek, 15 sierpnia 2014

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonka




...zdecydowany "the best" wśród ciast drożdżowych z owocami!
...no chodziło za mną przez kilka tygodni aż wychodziło :)
I naprawdę jest bardzo pyszne...
...a co istotne przy ciastach drożdżowych na drugi dzień równie świeże jak pierwszego....
Oczywiście możecie użyć także innych owoców.

Polecam bo naprawdę jest świetne.



Składniki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 125 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli 
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 30 g drożdży świeżych lub 11 g drożdży suchych

Ponadto:
  • 500 g wiśni (świeże lub mrożone), umyte, osuszone, bez pestek

Kruszonka:
  • 125 g roztopionego masła
  • 180 g mąki
  • 100 g cukru




Przygotować zaczyn (zaczyn zawsze szykujemy ze składników na ciasto): drożdże mieszamy z połową letniego mleka, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Przygotować formę, moja była o wymiarach 25x31cm, chciałam aby ciasto było dość niskie, a na nim mnóstwo owoców :)
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, żeby nie latał przyczepiam go spinaczami do prania :)

Pozostałe mleko połączyć z cukrem w misie miksera (lub ręcznie), stopniowo wmiksować mąkę, dodać roztrzepane jajka z żółtkiem, skórkę z cytryny, szczyptę soli. Na koniec dodać roztopione masło. 
Dokładnie wymieszać.
Dodać nasz wyrośnięty zaczyn, dokładnie wymieszać.
Ciasto będzie lejące ale gęste. Przelać je na blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.


**************
Jeśli szykujecie ciasto w  maszynie do chleba to wrzucić wszystkie składniki w kolejności: mleko, jajko z żółtkiem, roztopione masło, sól, cukier, mąką, skórka z cytryny, drożdże. Włączyć program do wyrabiania i wyrastania chleba.
Po tym czasie przelać ciasto do wcześniej przygotowanej formy, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut.
***************

Piekarnik nagrzać do 180ºC (grzałka góra i dół).


Na ciasto wyłożyć wiśnie, gęsto, obok siebie.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
Brać ciasto na kruszonkę partiami w dłonie i rozkruszać palcami na całą powierzchnię ciasta.

Wstawić do piekarnika (wcześniej zdjąć oczywiście spinacze do bielizny) i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.


SMACZNEGO!








czwartek, 14 sierpnia 2014

Domowy likier a'la Baileys



...z lodem...
...lub jako dodatek do popołudniowej kawki...
...idealny!

Domowej roboty likier, a'la Baileys...
Na pewno dla fanów tego trunku daleko mu do oryginału, ale...

Może raz na jakiś czas zechce się Wam go zrobić i skosztować... 

Zrobienie go nie zabiera dużo czasu.
Robi się go na bazie słodkiego mleka skondensowanego lub masy kajmakowej...
Robiłam obie wersje, ale w dużych odstępach czasowy więc trudno mi powiedzieć która bardziej mi smakuje...







Składniki na około 700ml:
  • 250 g mleka skondensowanego lub masy kajmakowej
  • 250 ml brandy
  • 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki mocnego espresso
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 160 ml śmietany kremówki 30%

Kawę zaparzyć z 2 łyżkami gorącej wody lub przygotować 2 łyżki mocnego espresso.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, nie ubijać.
Przelać do butelki i dobrze schłodzić w lodówce. Podawać z lodem.

Na zdrowie :)



środa, 13 sierpnia 2014

Jogurtowe lody jagodowe



Lody jogurtowe straszliwie mnie frapują :)

Zatem mam postanowienie, że będę korzystać maksymalnie z owoców jakie mamy teraz dostępne w połączeniu z jogurtem, przemielone w mojej maszynce i podane w przepysznych wafelkach do lodów...

Bardzo mi ciężko klasyfikować lody....
Wydawało mi się, że mam kilka "swoich" smaków, które faworyzuje, ale im więcej smaków robię tym moje wrażenie coraz bardziej się ode mnie oddala....

Zapraszam do spróbowania :)




Składniki na około 1 litr lodów:
  • 500 g jagód
  • 600 ml gęstego jogurtu (ja używam greckiego)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 50 ml wody
  • 150 g cukru pudru (ilość uzależnić od swoich upodobań i słodkości owoców)

Do rondla wrzucić jagody, zasypać cukrem, wlać wodę, nastawić na mały ogień. Gotować około 7-10 minut, aż owoce puszczą sok. Po tym czasie jagody wraz z sokiem przetrzeć przez sito.
W misie miksera umieścić jogurt, kremówkę, puree z jagód.
Wszystko razem dokładnie zmiksować. Mieszaninę wstawić do lodówki i dobrze schłodzić przez kilka godzin. 
Następnie przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta.


Jeśli nie posiadasz maszyny do lodów możesz zrobić je bez niej:
Schłodzone składniki należy zmiksować i przelać do pojemnika w którym będą się zamrażać. Wstawić do zamrażalki i co 30 minut w pierwszych 3 godzinach musisz wyjmować lody z zamrażalki i je miksować - redukujesz w ten sposób kryształki lodu, co powoduje że lody będą kremowe i puszyste.


Smacznego.

wtorek, 12 sierpnia 2014

Spaghetti carbonara de lux



Jedno z lepszych szybkich dań z makaronem.
Moje dziewczyny przepadają za bolognese, ale jak spróbowały tej wersji makaronu to wydobyły z siebie tylko "mniaaaaam" :)
Maciek jest jej fanem od pierwszego kęsa :)
Wersja "de lux" to szynka parmeńska zamiast boczku, ale smakowo...
...powala, warto spróbować!

Zapraszam do degustacji!




Składniki na 4 osoby:
  • 300 g makaronu (najlepiej pasuje chyba spaghetti)
  • 200 g szynki parmeńskiej lub podobnej
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g tartego parmezanu
  • łyżeczka tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: natka pietruszki

Makaron ugotować, odlać i wrzucić z powrotem do garnka, przykryć przykrywką.
Czosnek drobno posiekać. Szynkę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, podsmażyć go na małym ogniu przez 1 minutę, dodać szynkę, podsmażyć przez 5 minut. Po tym czasie wlać na patelnię połowę śmietany, dodać tymianek, sól, pieprz, natkę jeśli używamy, wymieszać, gotować przez około 2 minuty.
Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, dodać resztę śmietany, połowę parmezanu i dokładnie razem wymieszać, dodać do patelni. Wlać naszą mieszaninę do garnka z makaronem, dokładnie wszystko razem wymieszać. Sos powinien nieco zgęstnieć od gorącego makaronu.
Nałożyć na talerze, posypać parmezanem, przyozdobić pomidorkami koktajlowymi, podawać.





Smacznego!









poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Jajka z pomidorami



Kolejna propozycja na śniadanie z udziałem jajka w roli głównej.
Bardzo smaczne połączenie z pomidorami, których obecnie bardzo dużo...

Do tego wszystko dobrze przyprawione.
U nas podane na śniadanie w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym i serem.

Polecam jeśli szukacie urozmaicenia na śniadanie.


Składniki na 2 porcje:
  • 2 pomidory
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół łyżki oliwy
  • 2-3 jajka (normalna porcja to 1 jajko, męska - 2)
  • sól, pieprz, chilli, suszone oregano
  • kilka listków świeżej bazylii

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pomidora przekroić na pół, usunąć gniazdo, pokroić na mniejsze kawałki - ja pokroiłam na małe prostokąty.

Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć.
Na patelni (średnica około 20cm) rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, smażyć przez chwilkę. Dodać pomidory wraz z sosem powstałym przy ich krojeniu.
Posolić, popieprzyć, dodać chili i oregano, wymieszać i gotować przez 4 minuty.
Po tym czasie w pomidorach na patelni zrobić wgłębienia na jajka.
Wbić w nie jajka, patelnię przykryć przykrywką i "gotować" wszystko przez 3 minuty lub do ścięcia się białka.

Zdjąć z ognia, przełożyć na talerze posypać porwanymi listkami bazylii (moja niestety wyschła przez urlop :()

Smacznego!


niedziela, 10 sierpnia 2014

Jogurtowe ciasto ze śliwkami



Jestem zwolenniczką jogurtu naturalnego, praktycznie dodaję go wszędzie gdzie to możliwe, często zastępuje nim śmietanę...
Jogurt oczywiście robię sama w swojej jogurtownicy :)

Zatem często i wypieki są jogurtowe, oto jeden z nich...
Wychodzi z niego bardzo dobre ciasto jogurtowe oraz bardzo dobre ciasto ze śliwkami :)

A wiecie co jeszcze jest niesamowite, ciasto robi się ekspresowo, bez użycia miksera, tylko za pomocą widelca!

Zróbcie je koniecznie!



Składniki:

  • 295 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 50 g płynnego miodu lub golden syropu
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Ponadto:
  • 1 kg śliwek
  • cukier puder do oprószenia


Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać, dodać cukier i wymieszać wszystko razem.

Do drugiego, nieco większego naczynia wbić jajka, dodać miód lub golden syrop, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Dodać suche składniki i wymieszać widelcem, tylko do połączenia.

Piekarnik nastawić na 175ºC.

Formę o minimalne średnicy 25cm (ja zrobiłam w prostokątnej 30x25cm, im mniej ciasta a więcej śliwek tym ciasto lepsze ::) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać.
Na wierzch poukładać gęsto, jedna obok drugiej, rozcięciem do góry śliwki.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może zależeć od soczystości owoców, grubości ciasta.
Ciasto wyjąć od razu z piekarnika, chwilę ptrzestudzić w formie a następnie wyjąć na talerz/paterę. Lekko ciepłe lub zimne posypać cukrem pudrem i podawać.


Smacznego.




sobota, 9 sierpnia 2014

Polędwiczki z jabłkami



Jeśli nie macie pomysłu i zbyt dużo czasu na przygotowanie i wymyślanie co zrobić na obiad to gorąco polecam Wam to danie.
Bardzo szybki w przygotowaniu....
Ale także bardzo nietypowe połączenie :)

..na pewno uratuje nie jeden głodny brzuszek :)



Składniki dla 4 osób:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 cebule szalotki
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 szklanki cydru jabłkowego
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 2 twarde jabłka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła


Polędwiczkę umyć, usunąć białe błonki.
Pokroić na około 2-3 cm plastry, lekko rozbić, posolić, popieprzyć, odłożyć.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, włożyć jabłka na patelnię, oprószyć cukrem, smażyć do zarumienienia i następnie przekręcić na drugą stronę i także smażyć do zarumienienia. Zestawić z ognia i odstawić na bok.

Na drugiej, większej, patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła z 1 łyżką oleju. Smażyć polędwicę z każdej strony po 2 minuty, jak polędwica będzie na drugiej stronie obłożyć ją cebulą. Smażyć 2 minuty i następnie dodać cydr, śmietanę i tymianek, delikatnie zamieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut.
Polędwicy nie można za długo gotować ponieważ robi się bardziej sucha im dłużej ją gotujemy/smażymy/pieczemy. Jeśli trzeba posolić sos.

Na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka i zanurzyć je do połowy w sosie. Posypać na wierzch świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać z upieczonymi ziemniaczkami, makaronem lub ryżem, także świetnie będą pasować do tego kopytka.


SMACZNEGO!








czwartek, 7 sierpnia 2014

Kruche ciasto z pianką budyniową i malinami



Jedno z bardziej ulubionych ciast mojej rodzinki :)
Tym razem zrobione specjalnie dla moich koleżanek (zgodnie z obietnicą :)) i kolegów z pracy do których to we wtorek wróciłam po 7 miesięcznej nieobecności....

Ciasto dość łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Jednak znika o wiele szybciej...
...więc zdjęcie zrobione tylko "w locie" :)

Zachęcam do zrobienia bo rzeczywiście bardzo dobre w smaku.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 250 g zimnej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Podzielić na 2 części w proporcji 60/40, obie zawinąć w oddzielne folie spożywcze i zamrozić (minimum 1h).

Blachę o wymiarach 33x20cm wsmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzać do 190ºC.
Na  dno formy zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta, rozłożyć równomiernie na całym dnie i lekko przygnieść dłonią.
Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut do złotego koloru, wyjąć i wystudzić całkowicie.

Składniki na piankę budyniową:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania (80g) budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder

Jeśli spód mamy już ostudzony to zaczynamy ubijać białka na sztywno. po ubiciu dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach, dodajemy także cukier waniliowy.
Następnie po woli wsypujemy budyń w proszku, cały czas miksujemy do rozpuszczenia się budyniu. Na koniec cienką strużką wlewamy olej, miksując tyko do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzać do 190ºC.

Na podpieczony spód wykładamy ubitą pianę i wyrównujemy. Na wierzch gęsto układamy maliny, otworkami ku górze, lekko wciskamy je w pianę.
Na wierzch ścieramy na tarce, grube oczka, pozostałe ciasto z zamrażalki.  

Wstawić do piekarnika i piec 30 - 40 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!




wtorek, 5 sierpnia 2014

Czekoladowa tarta z panna cottą z białą czekoladą oraz malinami



Kolejna tarta z owoców tego lata :)
Tym razem czekoladowy spód, na nim panna cotta z białą czekoladą oraz maliny wraz z malinową frużeliną.
Połączenie bajkowe.



Składniki na kruchy spód:
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, a najlepiej wyrobić w malakserze, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut.

Przygotować formę na tartę o średnicy 25 cm, wysmarować ją masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki wysypać.

Ciasto wyjąć z lodówki, wgnieść w dno i boki formy, wyrównać. Dno nakłuć widelcem, wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 190ºC.
Wyjąć ciasto z lodówki, w wyłożyć dokładnie dno i boki papierem do pieczenia, obciążyć ciasto specjalnymi ceramicznymi kulkami lub ryżem albo fasolą.
Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem i ponownie zapiec, tym razem przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Panna cotta z białą czekoladą:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 170 g białej czekolady
  • 1 laska wanilii
  • 12 g żelatyny (3 łyżeczki)


Ponadto:
  • 500 g malin

Do szklanki nasypać żelatyny, zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.

Do garnuszka wlać śmietanę i mleko, dodać cukier i ziarenka z laski wanilii. Wstawić na ogień, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć ogień, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia.

Napęczniałą żelatynę podgrzać (albo w mikrofali, albo w garnku z gorącą wodą) do rozpuszczenia żelatyny. Nie wolno doprowadzić żelatyny do wrzenia gdyż starci swoje właściwości.
Rozpuszczoną żelatynę dodać do jeszcze ciepłej mieszanki z białą czekoladą, dokładnie wymieszać. Wystudzić, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Na ostudzony spód tarty przełożyć lekko gęstą panna cottę, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Po całkowitym stężeniu poukładać na tarcie maliny, jedna obok drugiej.

Przygotować frużelinę wiśniową zgodnie z przepisem, odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki do lekkiego zastygnięcia.
Po tym czasie polać frużeliną górę tarty i ponownie wstawić do lodówki do jej całkowitego zgęstnienia.









SMACZNEGO!

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Placuszki serowe



W poszukiwaniu sposobu pozbycia się serka z lodówki :)
Znalazłam taki oto przepis!
Bardzo smaczne...
...nawet warto kupić serek specjalnie dla nich :)
Idealne na weekendowe śniadanie!





Składniki:
  • 250 g twarogu podwójnie mielonego (takiego z wiaderka do serników)
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka, osobno białka i żółtka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki cukru

Twaróg, mleko, cukier i żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać olej i wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej (niedużo) i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron. Podawać z owocami i/lub syropem.

Smacznego :)